Ексклюзиви
вівторок, 07 квітня 2020 11:34

Короля отруїли

Короля отруїли
Юрій II Болеслав правив Галицько-Волинською державою з 1325 - 1340 Ілюстрація: електронна-енциклопедія.укр

Короля Русі Юрія II Болеслава отруїли бояри у Володимирі-Волинському 7 квітня 1340 року. Після його смерті Галицько-Волинське князівство припинило існування як держава.

Правитель був сином мазовецького князя Тройдена з польської королівської династії П'ястів та Марії Галицької - доньки короля Русі Юрія I. Народився у Польщі де був охрещений за католицьким обрядом, але уже дорослим перейшов до православ'я та прийняв ім'я Юрій. Галицько-Волинською державою правив близько 16 років. Як і попередні правителі, зустрівся із сильною боярською опозицією, яку мав долати самотужки. Ті закидали йому потурання міщанам, покровительство переселенцям із німецьких і чеських міст та підтримку католицької церкви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Данило Галицький двічі відмовився від корони

У 1338-му для боротьби із опозицією пішов на відчайдушний крок. У містечку Вишеград зустрівся із королем Польщі Казимиром III та пообіцяв йому князівську корону у разі відсутності спадкоємця в обмін на військову допомогу.

Уже за 2 роки князя отруїли. За однією із версій це зробили бояри, що виступали проти окатоличення. За іншою отруїти володаря наказав сам Казимир. Уже за 2 тижні він вдерся в Галичину із повністю готовим військом та захопив Львів, однак не зміг утримати його через опір міщан. Тікаючи з міста Казимир прихопив із собою скарбницю із клейнодами королів Русі - 2 діадеми і 2 золотих хрести, а також королівський престол, прикрашений золотом і коштовним камінням.

З того часу розпочалась довга боротьба за панування у князівстві між Польщею, Угорщиною та Великим князівством Литовським.

Волинський князь Ярополк Ізяславович загинув 22 листопада 1087 року під час походу на Перемишль. Його вважають першим королем Русі-України. Убив правителя дружинник на ім'я Нерядець. Вбивця зарізав князя, коли той приліг відпочити. Невідомо, чи вбивство було замовлене чи викликано особистої ненавистю Нерядця до князя.

Зараз ви читаєте новину «Короля отруїли». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути