Ексклюзиви
четвер, 15 квітня 2021 08:21

Започаткували мережу ресторанів, яку оцінили у $42 млрд

Започаткували мережу ресторанів, яку оцінили у $42 млрд
Рей Крок 1954-го викупив у Макдональдів франшизу на ресторан за $15 тис. Фото: marketer.ua/ua

У американському місті Дез-Пленз в штаті Іллінойс 15 квітня 1955-го підприємець Рей Крок відкрив перший ресторан швидкого харчування McDonald's. Вартість мережі цього бренду оцінюють у $42 млрд.

Каліфорнійські ресторатори брати Макдональд організували ресторан швидкого обслуговування ще 1948-го. Придумали принципи концепції "швидкого харчування". McDonald's був першим в історії закладом громадського харчування, де використовувався конвеєрний спосіб для приготування та подачі страв.

Завдяки цій системі, клієнтів обслуговували дуже швидко і в той же час якісно. Продавали кілька видів гамбургерів, чипси та апельсиновий сік. Згодом в асортименті з'явилися картопля-фрі й кока-кола. Для привабливості встановили на даху підсвічені неоном золоті арки - букву М. Заклад був прибутковий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Відкрили перший McDonald's

1954-го підприємець, продавець порохотягів Рей Крок придбав у братів Макдональдів право виступати ексклюзивним агентом із франчайзингу. Одного разу він побачив величезну чергу біля McDonald's і зрозумів, що тут можна заробити гроші і запропонував Діку і Макові свою допомогу.

Крок викупив у Макдональдів франшизу за $15 тис. – $365 тис. на теперішні гроші. Згодом взявши кредит, він став власником бренду McDonald's. В перший день роботи в ресторані продавались гамбургери по 15 центів і картоплю "фрі" по 10 центів.

Зараз McDonald's– величезна корпорація, яка відома у всьому світі і має більше 36 тис. закладів в 120 країнах світу.

Перший в Україні ресторан швидкого харчування McDonald's відкрили біля метро Лук'янівська в Києві 24 травня 1997-го. Україна стала 102-ю країною, в якій представлена мережа.

Зараз ви читаєте новину «Започаткували мережу ресторанів, яку оцінили у $42 млрд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути