середа, 23 вересня 2020 11:30

Окупанти розстріляли 2875 людей

Окупанти розстріляли 2875 людей
Трагедія села Кортеліси. Картина художниці Оксани Антонюк

23 вересня 1942 року нацисти знищили селище Кортеліси Ратнівського району Волинської області й навколишні хутори. Загинули 2875 людей.

Приводом до каральної акції стали дії партизанів під командуванням Бориса Михайловського. Вони виводили з ладу німецькі комунікації та викрадали продовольство.

Німці почали залякувати людей. Вимагали видати партизанів та навіть показово розстріляли декількох селян. У відповідь партизани вбили пару поліцаїв і німецького солдата.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Під час пожежі загинув український командир

Операцію зі знищення села, "отруєного бандитською заразою", назвали "Трикутник". Її мала провести німецька рота "Нюрнберг".

О 5:35 солдати і поліцаї оточили селище й наказали людям іти до центру "на збори", де нібито мали зачитати накази. Коли ті прийшли, відкрили вогонь з автоматів і кулеметів. Спочатку розстрілювали чоловіків, потім жінок і дітей. Шум від пострілів глушили заведеними автомобілями. Партизани, які могли чути і бачити знищення селян, не робили нічого.

На основі документів припускають, що того дня в селищі загинуло близько 1,6 тис. осіб, а разом із навколишніми хуторами і поселеннями - 2,8 тис., серед яких 1,6 тис. дітей. Німецький офіцер Глюкс звітував командуванню, що "під час виконання наказу витратили 4,3 тис. патронів". Також німці пограбували і спалили 715 садиб.

Із приходом червоної армії на Волинь та в повоєнні часи злочин намагалися приписати допоміжним загонам української та білоруської поліції.

Нацистські окупанти знищили майже 7-тисячне селище Корюківку - тепер місто в Чернігівській області - протягом 1-2 березня 1943-го. Приводом стали дії радянських партизанів під проводом Олексія Федорова. Вони напали та розгромили місцевий гарнізон і в'язницю за день до того.

Зараз ви читаєте новину «Окупанти розстріляли 2875 людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути