пʼятниця, 20 січня 2023 09:46

Оголосили бойкот Олімпійським іграм

Оголосили бойкот Олімпійським іграм
Олімпійські ігри в Москві пройшли 1980 року. Символом був олімпійський ведмедик. Фото: https://zmist.org

Президент США Джиммі Картер 20 січня 1980-го оголосив про бойкот Олімпійських ігор у Москві. На тлі загострення політичної ситуації бойкот Олімпійських ігор підтримали 64 країни.

МОК обрав Москву столицею Олімпіади у жовтні 1974-го. Радянський уряд стахановськими темпами почав будувати спортивні об'єкти. У квітні 1979-го в Афганістані одночасно у всіх провінціях розпочалося повстання проти правлячого комуністичного режиму. Радянський уряд у грудні ввів війська в Афганістан.

Участь радянських військ в афганському конфлікті призвела до міжнародної ізоляції. Дії СРСР засуджували навіть деякі соціалістичні країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ООН вимагала вивести війська із країни

Джиммі Картер заборонив своїм спортсменам виїзд до Москви. Його ідею підтримали ще 33 країни. Серед них — Албанія, Індонезія, Ізраїль, Китай, Туреччина та інші. Олімпійські ігри таки відбулися. На церемонії відкриття та закриття ігор спортсмени виходили під прапором Міжнародного олімпійського комітету.

Всього в іграх узяло участь більш 6 тис. спортсменів з 81 країни. У змаганнях взяли участь тільки країни комуністичного блоку та головним чином неісламські країни Азії та Латинської Америки. Було встановлено 36 світових і 39 європейських рекордів, 74 рази оновлені олімпійські рекорди. За 3 дні до відкриття Олімпіади у Москві, в американській Філадельфії стартували "Олімпійські ігри бойкоту", в яких взяли участь спортсмени 29 держав.

XI Літні Олімпійські ігри в Берліні відкрив 2 серпня 1936-го лідер нацистської Німеччини Адольф Гітлер. Брав участь 3 961 спортсмен з 49 країн. Німецькі спортсмени завоювали 89 медалей. Німеччина випередила США та Угорщину. Українці на берлінській Олімпіаді не виступали – держава тоді була поділена між СРСР, Польщею, Чехословаччиною та Румунією.

Зараз ви читаєте новину «Оголосили бойкот Олімпійським іграм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути