Ексклюзиви
пʼятниця, 21 квітня 2017 04:10

Обшивку літака німецького аса роздерли на сувеніри

Обшивку літака німецького аса роздерли на сувеніри
Німецький пілот Манфред фон Ріхтгофен. Фото: Вікіпедія

21 квітня 1918 року найуспішніший ас Першої світової війни – німецький пілот Манфред фон Ріхтгофен потрапив під перехресний кулеметний обстріл і смертельно поранений встиг посадити літак. За 24 години до смерті він збив 79-й та 80-й літаки у своїй кар'єрі. Широко відомий під прізвиськом "Червоний барон". Він пофарбувати в яскраво-червоний колір фюзеляж свого літака Albatros DV.

Того дня його червоний Fokker Dr. I потрапив під перехресний кулеметний обстріл над селищем Во-сюр-Сомм на півночі Франції. Однак "червоний барон" із кулею у правому боці зумів посадити машину. Манфред фон Ріхтгофен був знайдений мертвим в кабіні своєї розбитої машини. Вважається, що Ріхтгофен був убитий з зенітного кулемета, можливо, сержантом Седріком Попкіном з 24-ї кулеметної роти. Попкін був єдиним кулеметником, який стріляв по Червоному Барону перед тим, як той приземлився. Також по Ріхтгофену вели вогонь багато австралійських стрільців-піхотинців, і один з них цілком міг зробити фатальний постріл. Червону обшивку літака фон Ріхтгофена потім роздерли на сувеніри.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Німецький пілот Манфред фон Ріхтгофен збив 79-й та 80-й літаки у своїй кар'єрі

Після закінчення Першої світової війни багато істориків вважали, що 80 збитих Ріхтгофеном літаків супротивника — перебільшення німецької пропаганди. Деякі автори заявляли, що на його рахунок записувалися супротивники, збиті його ескадрильєю або ланкою. Дослідження під керівництвом англійського історика Нормана Френкса документально підтвердило 73 перемоги Ріхтгофена — аж до імен збитих ним льотчиків. Разом з непідтвердженими фактами, його особистий рахунок може досягати 84 перемог.

Манфред Альбрехт фрайгерр фон Ріхтгофен народився 2 травня 1892 в польській аристократичні родині. У травні 1915 року Манфред розпочинає навчальні польоти як пілот-наглядач, а потім отримує направлення в розвідувальне з'єднання на Східному фронті. Льотчик з ескадрильєю Jasta 2 направляється на Західний фронт в 2-гу винищувальну ескадрилью і розпочинає свій шлях в авіації. Ріхтгофен був талановитим керівником. До кінця війни на рахунку його ескадрильї JG 1 було 644 підбитих ворожих літаків, втрати серед особового складу склали 56 пілотів.

Зараз ви читаєте новину «Обшивку літака німецького аса роздерли на сувеніри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути