Ексклюзиви
неділя, 25 березня 2018 08:20

Новообраного главу УГКЦ Папа Римський привітав українською

Новообраного главу УГКЦ Папа Римський привітав українською
Глава УГКЦ Святослав Шевчук. Фото: Вікіпедія

25 березня 2011 року Папа Римський підтвердив вибір нового предстоятеля УГКЦ. Ним став Верховний Архієпископ Києво-Галицький Шевчук Святослав. Інтронізація (вступ на престол) нового провідника Української Греко-Католицької Церкви відбулася 27 березня в патріаршому соборі УГКЦ у Києві.

Новообраний глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук разом з єпископами – членами Постійного Синоду взяв участь у загальній аудієнції зі Святійшим Отцем Бенедиктом XVI. В ході аудієнції Папа Римський українською мовою привітав Шевчука, єпископів та вірних УГКЦ.

"З великою радістю вітаю сьогодні Блаженнішого Святослава (Шевчука), нового Верховного Архиєпископа Києво-Галицького, разом з єпископами та вірними, які його супроводжують. Запевняю мою постійну молитву, щоб Пресвята Тройця уділяла повноту дарів, зберігаючи в мирі та злагоді любий український народ". Такими словами розпочав своє привітання для єрархії та вірних УГКЦ Вселенський Архиєрей під час загальної аудієнції в Апостольській столиці. По закінченні загальної аудієнції Блаженніший Святослав зустрівся зі Вселенським Архиєреєм Папою Венедиктом XVI. За словами Тараса, під час аудієнції на площі Святого Петра у Римі зібралася чисельна громада українців, вірних УГКЦ, які також прийшли привітати свого нового Першоієрарха.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УГКЦ відхрестилась від політики

Вибори нового голови Української Греко-Католицької Церкви призначили після того, як на початку лютого Любомир Гузар оголосив, що залишає посаду через стан здоров'я. Новий глава Української греко-католицької церкви Святослав Шевчук був обраний більшістю голосів учасників виборчого синоду УГКЦ. Перші три дні виборів результату не принесли - тоді для перемоги потрібно було набрати дві третини голосів. До обрання на посаду Святослав Шевчук був апостольським адміністратором єпархії Покрови Пресвятої Богородиці у Буенос-Айресі. Раніше був головою секретаріату та особистим секретарем Любомира Гузара.

Святослав Шевчук народився 5 травня 1970 року у Стрию, Львівська область. Після закінчення середньої школи навчався у Бориславському медичному училищі, в підпільній греко-католицькій духовній семінарії. Відбув військову строкову службу в Радянській армії. У 1991–1992 роках навчався в Центрі філософсько-богословських студій "Дон Боско" у м. Буенос-Айресі (Аргентина), а у 1992–1994 роках — у Львівській Духовній Семінарії Святого Духа. Дияконські свячення отримав 21 травня 1994 року. У 1994–1999 роках навчався у Папському університеті св. Томи Аквінського (Рим, Італія), де здобув докторат з відзнакою Summa cum laude в галузі богословської антропології та основ морального богослов'я візантійської богословської традиції. Під час навчання в Римі надавав душпастирську опіку українцям греко-католикам в Афінах. З червня 2007 — ректор Львівської Духовної Семінарії Святого Духа. 14 січня 2009 року Папа Римський Бенедикт XVI призначив Святослава Шевчука єпископом-помічником єпархії Покрова Пресвятої Богородиці в Буенос-Айресі. Окрім рідної, вільно володіє англійською, італійською, іспанською, польською, російською, латиною, грецькою, та старослов'янською мовами. 23 березня 2011 року виборчий Синод єпископів УГКЦ обрав єпископа Святослава Шевчука Верховним архієпископом Києво-Галицьким, Главою Української греко-католицької церкви.

Зараз ви читаєте новину «Новообраного главу УГКЦ Папа Римський привітав українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути