Ексклюзиви
понеділок, 22 липня 2019 08:20

Норвежець розстріляв дітей на острові

Норвежець розстріляв дітей на острові
Терориста засудили до 21 року за ґратами. Фото: Радіо Свобода

Терористичний акт в норвезькому Осло відбувся 22 липня 2011 року. Вибух у центрі норвезької столиці біля резиденції прем'єр-міністра забрав життя семи осіб. Через дві години норвежець Андерс Беринг Брейвік влаштував бойню в молодіжному таборі Робітничої партії на острові Утея, застреливши 86 осіб.

При вході в урядову будівлю в Осло о 15:25 за місцевим часом екстреміст Брейвік привів у дію радіокеровану бомбу. Маса вибухівки становила 500 кг. Вибухова хвиля вибила усі вікна відразу в декількох будівлях, розташованих поблизу епіцентру теракту. В центрі Осло загинули 8 осіб і понад 200 отримали поранення.

Після цього Брейвік вирушив на острів Утойя. Там відбувалися збори молодіжного крила правлячої партії Норвегії. Терорист розстріляв присутніх. Загинули 69 осіб. Коли прибула поліція, злочинець склав зброю і без опору здався правоохоронцям.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Брейвік 8 годин показував, як він розстрілював людей

Брейвік зізнався, що планував теракти ще з осені 2009 року. Визнає свою провину у вбивстві людей, але відмовляє сприймати це як кримінальний злочин. Він наполягає, що таким чином робив політичну заяву. За його словами, вбивство було необхідно, щоб врятувати Норвегію і всю Європу від мусульман і покарати політиків, що заохочують мультикультуралізм.

Суд визнав Брейвіка винним у терактах і масових вбивствах. Норвезьке законодавство не передбачає смертної кари або довічного ув'язнення, тому терориста засудили до 21 року за ґратами. Він відбуває покарання у трикімнатній камері норвезької в'язниці Іла і регулярно пише багатосторінкові скарги на "нелюдські" умови утримання.

Норвезький терорист Андерс Брейвік протягом восьми годин водив слідчих островом. Він не виявив жодних ознак каяття чи жалю з приводу того, що зробив, заявив один із прокурорів.

Зараз ви читаєте новину «Норвежець розстріляв дітей на острові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути