середа, 11 грудня 2019 11:10

Придушили повстання

Придушили повстання
Перший Український корпус роззброїв пробільшовицькі частини на Вінниччині без жодного пострілу Фото: vlasno.info

Військові під командуванням генерал-лейтенанта Павла Скоропадського придушили більшовицьке повстання на Вінничині 11 грудня 1917-го. Роззброєнних заколотників посадили в ешалони і відправили до Росії.

Загітувала на заколот військових 2-го Гвардійського корпусу представниця київського комітету більшовиків Євгенія Бош. Саме тоді йшли бої за владу між військами Тимчасового уряду та червоними. Гвардійці, що брали участь в Першій світовій війні, оголили ділянку фронту, захопили Жмеринку та рушили на Вінницю, щоб підтримати робітників.

Тоді Перший Український корпус Павла Скоропадського отримав наказ від генерального секретаря військових справ Симона Петлюри та командувача Українського фронту генерал-полковника Дмитра Щербачова роззброїти заколотників.

"Після приїзду на станцію Деражня я дізнався, що 2-й Гвардійський корпус, пройшовши з фронту Подільську губернію під проводом агітаторки Бош, весь зосередився у Жмеринки і що ходять чутки про те, що він збирається йти на Київ. Я мимоволі задумався над положенням, коли навіть нікому стало захищати Київ від більшовиків, і прийшов до висновку, що я до Криленко на фронт не піду, а рушу енергійно на Київ з тим, щоб бути в змозі перепинити доступ 2-му Гвардійському корпусу в місто", - згадував Скоропадський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Директорія закликала українців до повстання проти гетьмана

Війська майбутнього гетьмана оточили гвардійські частини під Козятином. Операція пройшла без жодного пострілу. Перший Український корпус роззброїв заколотників. Усіх їх посадили у вагони і відправили за межі України. Чи була присутня серед них сама Євгенія Бош залишається таємницею.

З того часу Павла Скоропадського побоювалася і Центральна Рада і більшовики.

7 листопада 1917-го Центральна Рада оприлюднила ІІІ Універсал. Документ проголосив утворення Української Народної Республіки у федерації з Росією.

До території України увійшли Київщина, Поділля, Волинь, Чернігівщина, Полтавщина, Харківщина, Катеринославщина, Херсонщина і Таврія без Криму. Остаточно питання про приєднання до України Курщини, Холмщини, Воронежчини та інших суміжних із Україною територій із переважно українським населенням мало вирішуватися шляхом переговорів.

Зараз ви читаєте новину «Придушили повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути