середа, 23 жовтня 2019 12:27

Нечиста сила і хабарі поліції: як у Києві жилося першим власникам велосипедів
8

Перших користувачів велосипедів вважали нечистою силою
Фото: facebook.com/kiev.klab
Велосипед, який налякав киян
Перших користувачів велосипедів вважали нечистою силою
Перших користувачів велосипедів вважали нечистою силою
Перших користувачів велосипедів вважали нечистою силою

Розповіли, як жилося велосипедистам Києва другої половини XIX ст.

Навесні 1869-го в столиці на вулиці Новоєлизаветинській - тепер Пушкінська, жителі побачили "нечисту силу". Люди вважали, що чорт у людській подобі пересувається з шаленою швидкістю на великому колесі, пише Клуб корінного киянина.

Вперше про подію написала газета "Друг народа". Журналіст намагався пояснити людям, що це "двухколісний візок, на якому по шоссе та будь-де можна їздити без коней, надавлюючи пружини ногою". Але народ у це не повірив. Версія з "нечистою силою" здалась більш правдоподібною. Суспільство не прийняло велосипедистів.

1887-го у Києві було понад 200 власників велосипедів. Влада дозволяла кататися на них лише за містом, щоб не лякати киян. Утім, віруючі жителі нападали на "піонерів транспорту" і там. Були летальні випадки. Саме тому велосипедисти брали із собою пістолети чи рушниці.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Краса і плітки: чим займались у паризькому ательє початку XX ст.

Коли велосипедистів ставало більше, їм дозволили їздити алеями Царського саду. Але заможні власники диковинок каталися по всьому Києву. Від поліції доводилось відкупатися хабарями.

1892-го Міська дума видала офіційний дозвіл чоловікам на їзду велосипедом по всьому місту та затвердила правила вуличного руху. Жінки ж мали отримати спеціальні права.

Сучасні велосипеди, на відміну від своїх попередників, стали легшими та більш надійними. Перш ніж велосипеди стали популярними, вони пройшли шлях розвитку. 1791-го Граф де Сиврак побудував із дерева двоколісну машину, яку назвав "селяріфер". Пересуватися на ній можна було сидячи верхи і відштовхуючись ногами від землі. Це був перший велосипед. Власника подібного і прийняли в Києві за нечисть.

Зараз ви читаєте новину «Нечиста сила і хабарі поліції: як у Києві жилося першим власникам велосипедів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути