Ексклюзиви
субота, 24 червня 2023 11:10

Французька армія зайшла на територію Росії

Французька армія зайшла на територію Росії
14 вересня 1812 року Наполеон зайшов у Москву, але все населення було евакуйоване. Картина "Відступ Наполеона з Москви" Художник Нортен (1851)

Армія Наполеона 24 червня 1812-го перетнула річку Німан і ввійшла на територію Російської імперії.

В той час французький імператор Наполеон був на вершині успіху - завойована майже вся Європа, близькою була перемога над Іспанією. Для підкорення Британії необхідна була її економічна ізоляція. Союзник Олександр I відмовився оголошувати блокаду Британії, котра була для Росії економічно невигідна. Наполеон почав наступ на Росію.

Наполеон зібрав проти Росії 450-тисячне військо, з яких французи становили половину. У поході брали участь також італійці, поляки, німці, голландці, навіть мобілізовані силою іспанці.

Сильними сторонами французької армії були велика чисельність, гарне матеріальне і технічне забезпечення, бойовий досвід. Слабкою стороною армії був її дуже строкатий національний склад.

Росія мала велику армію, але не могла швидко мобілізувати війська через погані дороги і велику територію. За техніко-військовим даними російська імператорська армія не відставала від армії Франції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бородінська битва тривала менше доби

24 червня найбільша європейська армія вступила на територію Росії. В перші місяці війни, французи практично не зустрічали опору.

20 серпня Олександр I призначив головнокомандувачем військ Кутузова. Він очолив армію під час Бородінської битви. У ній Наполеон втратив 58 тис. вояків.

14 вересня Наполеон без бою увійшов у Москву. Його зустріло практично порожнє місто.

Місяць французи чекали на капітуляцію Росії. У жовтні почали відступ. Армія налічувала менше 100 тис. людей.

У січні 1813 року почався "Закордонний похід російської армії". Бойові дії перемістилися на територію Німеччини і Франції. У жовтні 1813 року Наполеон був розгромлений у битві під Лейпцигом, а в квітні 1814-го зрікся трону Франції. Був висланий на острів Ельба. Наполеон згодом втік до Франції, сформував нову армію.

18 червня 1818 року під Ватерлоо зазнав останньої розгромної поразки від союзних антифранцузьких військ. Після цього Наполеона було вислано на острів Святої Єлени біля узбережжя Африки, де він перебував під домашнім арештом і помер у травні 1821 року у 51-річному віці.

Зараз ви читаєте новину «Французька армія зайшла на територію Росії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути