субота, 17 квітня 2021 08:21

Відкрили зал для партійних зібрань

Відкрили зал для партійних зібрань
Палац споруджений 1970-го за проектом архітекторів Євгенії Маринченко та Петра Жилицького. Фото: https://lb.ua

В Києві 17 квітня 1970-го відкрили один із найбільших в країні палац культури "Україна". Приурочили до 100-річчя від дня народження Володимира Леніна.

Наприкінці 1960-го українська влада вирішили збудувати палац з величезною залою для проведення з'їздів Комуністичної партії України. Місце для новобудови визначили не одразу. Пропонувалося побудувати палац на тогочасній Радянській - нині Михайлівській, площі, де раніше стояв зруйнований Михайлівський Золотоверхий монастир. Але звели на місці Володимирського ринку - на Великій Васильківській вулиці.

Палац споруджений за проектом архітекторів Євгенії Маринченко та Петра Жилицького за 10 років. Споруду виконали у формі трапеції, всередині - 300 різних за площею приміщень. Висота - 28 м, зал розраховано на 3780 глядачів, на сцені може розміститися півтори тисячі людей. Для оздоблення фасадів та інтер'єрів використали білий та рожевий мармур, граніт, вапняк, дерево різних порід.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Королівському театрі глядачі сиділи на неструганих лавках

У палаці "Україна" відбувалися з'їзди КПУ та інші партійно-державні урочистості. Тут же відбулась інавгурація президента Леоніда Кучми.

Зараз головний зал палацу - це найбільша концертно-театральна зала країни. З часу відкриття палацу на його сцені виступало багато відомих українських та світових виконавців.

У Львові 16 квітня 1936-го розпочалися масові політичні виступи робітників міста проти уряду Польщі. Загинуло 16 демонстрантів.

Зараз ви читаєте новину «Відкрили зал для партійних зібрань». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути