пʼятниця, 27 листопада 2020 10:34

Надихався блюзом і наркотиками - за що фанати любили Джимі Гендрікса

  Американський гітарист-віртуоз Джимі Гендрікс. Фото: SAMESOUND
Американський гітарист-віртуоз Джимі Гендрікс. Фото: SAMESOUND

27 листопада 1942 року народився американський гітарист Джимі Гендрікс. Музиканта визнали найкращим гітаристом світу, за версією музичного журналу Rolling Stone.

Після смерті матері 1958 року Джимі купив акустичну гітару за $5. Кинувши школу, майбутній музикант приділяв весь вільний час грі на гітарі та прослуховуванню старих платівок Бі Бі Кінга, Мадді Вотерса, Хаулін Вулфа, Роберта Джонсона й Елмора Джеймса.

Першою його групою була The Velvetones. Незабаром музиканта засудили до 2 років ув'язнення за викрадення машини. Але адвокат зміг змінити вирок на 2 роки служби в армії. Менш як за рік Гендрікса демобілізували через травму, отриману при стрибку з парашутом.

Доленосним для музиканта та його групи став виступ в Нью-Йорку. Тоді на музиканта звернув увагу учасник складу Rolling Stones Кіт Річардс. З його подачі про нікому невідомого гітариста-віртуоза заговорили. Річардс звів Джимі Гендрікса з місцевими музичними продюсерами, які підписали контракт на перший повноцінний альбом. Ще тоді музикант пристрастився до наркотиків. Він сподівався, що вони піднесуть його творчість на недосяжні висоти.

За життя музикант випустив 3 альбоми. Після смерті Джимі Гендрікса видали понад 300 пісень.

Gazeta.ua публікує п'ятірку найкращих пісень гітариста.

1. Voodoo Child

Пісня у виконанні групи "Jimi Hendrix Experience" перебувала на 153-му місці списку "500 найкращих пісень усіх часів" за версією журналу Rolling Stone. 2014 року британський музичний журнал New Musical Express помістив "Voodoo Child (Slight Return)" на 246 місце вже свого списку "500 найкращих пісень усіх часів".

2. "All Along The Watchtower"

Формально, але трек не належить музиканту - суперуспішний сингл є кавером однойменної пісні Боба Ділана. В британських чартах "All Along The Watchtower" дістався до п'ятого місця. Ділан теж визнавав перевагу версії Гендрікса - і на концертах виконував пісню в його манері.

Запис цієї пісні у виконанні Гендрікса значиться на 47-му місці у списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією журналу Rolling Stone. 2000 року британський журнал Total Guitar помістив її на вершину списку найвизначніших кавер-версій усіх часів.

3. "Castles Made Of Sand"

Пісня, написана Джимі Гендріксом і записана його гуртом Jimi Hendrix Experience для другого альбому 1967 року "Axis: Bold as Love". Композиція являє собою біографічний розповідь про дитинство Гендрікса.

Критики заявляли, що "Castles Made Of Sand" - плід дитячих переживань Гендрікса, пов'язаних з розлученням батьків і хворобою матері. Але музикант ніколи не спростовував і не погоджувався з цією версією.

4. 1983... (A Merman I Should Turn To Be)

Гендрікс співає про те, як люди після кризи переселяються в океан, гітара скрипить і стогне, флейта створює загадкову атмосферу. Завдяки цьому треку музиканта сміливо можна назвати батьком пост- і спейс-року.

За словами біографів гітариста, пісня містить посилання на "дві улюблені метафори Джимі", пісок і воду, і що деякі фрази в тексті слова означають його "віру в силу позитивного мислення, що виявляється в його музиці, текстах та інтерв'ю через усе життя".

5. "Red House"

Пісня-уклін в бік Альберта Кінга, Джимі Ріда і Кертіса Кнайт - музикантів, яким Гендрікс, багато в чому, зобов'язаний своєю унікальною манерою гри.

"Red House" стала частиною концертів Гендрікса протягом усієї його кар'єри. Хоча були дотримані тексти пісень та основна структура, його виступи, як правило, відрізнялися від оригінального запису. Багато з них були записані та продовжують виходити офіційно вперше, зокрема на попфестивалі в Маямі (2013) та на попфестивалі Freedom: Atlanta (2015).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Я сплю зі своїми кішками, але яке це має відношення до моєї музики? - Фредді Мерк'юрі

У світі музики Гендрікса називають віртуозом і генієм електрогітари. Він змусив інструмент звучати абсолютно по-новому. Його роботи зробили величезний вплив на розвиток рок-музики. Музиканти Фредді Мерк'юрі, Меттью Белламі, Флі, Пол Маккартні, Девід Гілмор і Стів Вай називали його духовник наставником у творчості.

Зараз ви читаєте новину «Надихався блюзом і наркотиками - за що фанати любили Джимі Гендрікса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути