субота, 16 вересня 2023 13:01

Почали "вмиротворення" українців Галичини

Почали "вмиротворення" українців Галичини
Польське військо марширує вулицями Львова. 1930 року на Галичині загострилися відносини між українцями й поляками. Фото:www.territoryterror.org.ua

Польський уряд 16 вересня 1930-го розпочав пацифікацію — насильне "вмиротворення" українців Галичини. За два роки поляки провели понад 5 тис. каральних акцій українськими селищами та містами. Репресії призвели до зменшення українського представництва у польських органах влади.

Приводом стали протести українців у Галичині щодо польського панування. Відповідальність за це покладали на ОУН та її підрозділ - Українську військову організацію. Ті одразу загальмували саботажну кампанію.

"Пацифікація України силою карних експедицій є найбільш руїнницьким нападом, що був коли-небудь зроблений на яку-небудь національну меншість, та найгіршим порушенням зобов'язання щодо меншостей. Знищено цілу культуру, і то високу: кооперативи, школи, бібліотеки й інституції, що їх побудували українці впродовж довгих років праці, жертв та ентузіазму". – пишуть у британській газеті The Manchester Guardian.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саботаж галичан порівнювали з боротьбою ірландців

До акції залучили понад тисячу поліцейських, військову кавалерію та допоміжні підрозділи. За декілька днів арештували визначних українських громадських діячів - голову УНДО Дмитра Левицького, адвоката Володимира Целевича, священика Івана Ліщинського.

Ліквідували українські суспільні молодіжні організації: "Січ", "Пласт", "Сокіл". Закрили гімназії в деяких містах. Розгромили "Просвіту" та кооперативи. Українські політичні діячі просили припинити терор проти населення, але марно.

Українці з Галичини здобули лише 20 місць у Сеймі. Згодом вони звернуться до Ліги Націй із проханням натиснути на Польщу і змусити її виконувати зобов'язання щодо українців. У січні 1932-го Ліга Націй засудила дії польського уряду щодо населення Галичини. Кампанія завершилась.

18 червня 1934-го арештували Романа Шухевича у зв'язку з убивством міністра польського уряду Броніслава Пєрацького. Заслали до концентраційного табору у Березі Картузькій на території сучасної Білорусі.

Він очолив націоналістичну організацію самооборони. 27 січня 1937 року Шухевич вийшов з ув'язнення у зв'язку з урядовою амністією.

Зараз ви читаєте новину «Почали "вмиротворення" українців Галичини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути