Ексклюзиви
субота, 20 листопада 2021 09:25

На території Росії жили людожери

  Історик Олександр Палій зібрав у сврїй книзі неймовірні історичні факти про Росію
Історик Олександр Палій зібрав у сврїй книзі неймовірні історичні факти про Росію

На території сучасної Росії жили людожери. Римський історик Аміан Марцелін писав, що через них землі на північний схід аж до Китаю стоять пусткою, бо поряд боялися жити інші люди. Це один із шокуючих фактів, які зібрав у книзі "Збагнути Росію. Свідчення очевидців" історик Олександр Палій.

Чому цю книгу варто прочитати, розповіла журналу "Країна" книжковий оглядач Ксенія Близнець.

"Олександр Палій зібрав описи Росії, Московії та навіть територій, де ще не було державного утворення різними мандрівниками, дипломатами, військовими, істориками, купцями, журналістами, які жили або мандрували там, - говорить. - Тобто це враження іноземців від звичаїв і традицій, що панують на тих територіях, від людей, які їх населяють, від влади і методів управління".

Свідчення в книзі автор виклав у хронологічному порядку. Починаються з V століття до н. е., а закінчуються ХІХ ст.

"Не знала, що на території сучасної Росії колись жили людожери, - каже блогерка. - Римський історик Аміан Марцелін писав, що через них землі на північний схід аж до самого Китаю стоять пусткою, бо поряд із ними боялися жити інші люди".

Пропивали навіть одяг і спокійно йшли додому голяка або валялися у багнюці

Майже в кожному описі мандрівники пишуть про пиятику, каже Ксенія Близнець:

"Іноземців вражало, що страшенно пили всі - від простолюду до знатних людей і попів, чоловіки і жінки. Пропивали навіть одяг і спокійно йшли додому голяка або валялися у багнюці".

З ХVI століття дослідники і подорожні пишуть про те, що в Московії люди - товар.

"Долею інших людей розпоряджалися не тільки пани. А й чоловіки продавали своїх дітей, дружин і навіть самих себе, - розповідає оглядачка. - Пишуть про беззаконня та беззастережну покору всіх одній людині – князю. А далі - царю. Побиття жінок і слуг було нормою, а жінки й слуги вважали це проявом любові. Брехню вважали мало не чеснотою. Тому про щось домовитися з росіянами було важко, а як і вдавалося, то угода та для них нічого не значила".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Русь не готові сприймати як попередницю України - історик

Часом ті ж очевидці відвідували й українські землі.

"Іноземці зазначали, що українці дуже відрізняються від московітів, - розповідає блогерка. - А ще запам'яталася розповідь про ставлення російських солдатів до українських козаків. Як вони сміялися, що ті голять голову, а про себе чомусь були високої думки, хоча ходили в лаптях".

ЧИТАЙТЕ БІЛЬШЕ про 10 улюблених книжок Ксенії Близнець у журналі "Країна" за 18 листопада.

Радник керівника Офіса президента Андрія Єрмака, спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович заявив, що змінив би назву нашої держави на "Русь-Україна", щоб "відібрати в РФ бренд руських".

Зараз ви читаєте новину «На території Росії жили людожери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути