четвер, 25 березня 2021 08:21

На швейній фабриці загинули 146 робітників

На швейній фабриці загинули 146 робітників
Тіла швей лежать на тротуарі біля фабрики у Нью-Йорку. Фото: cdn.jwa.org

У Нью-Йорку 25 березня 1911-го на 8-му поверсі фабрики з пошиття одягу "Трикитник" почалася пожежа. За 45 хвилин загинули 146 робітників. Більшість – жінки-швачки віком від 16 до 23 років.

Фабрика належала американцям єврейського походження Ісааку Гаррісу та Максу Бланку. На 3 поверхах будівлі працювало 500 жінок і 100 чоловіків. Більшість швачок – емігрантки з Італії та Східної Європи.

Один із робітників кинув недопалок у смітник із обрізками тканин. Вогонь швидко охопив приміщення. Працівники із 8-го поверху кинулися до виходів. Один був замкнений на ключ.

Керівники фабрики на 10-му поверсі опинилися у пастці. Бланк і Гарріс із дітьми та гувернанткою вилізли на дах будинку. За ними побігли близько 200 працівників. Із палаючого будинку перелізли на дах юридичної школи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Винайшли пристрій для гасіння пожежі

Пожежні машини прибули за 2 хвилини після виклику. Пожежна драбина і водяний шланг не досягали 8-го поверху. Відчайдушні працівники почали стрибати з вікон - 62 жінки. Усі загинули.

Трупи лежали на тротуарі більше години. Пожежники боролися з пожежею. Коли стали вивозити тіла – знайшли живу дівчину. Вона приземлилася на тіла інших. Померла за кілька хвилин.

Із приміщення винесли 84 обгорілі тіла. Їх ховали наступного тижня. Кожній родині загиблих виплатили по $75 – близько 2 тис. на теперішні гроші.

Власників фабрики судили за службову недбалість, що спричинила людські жертви. Їх виправдали. Фабрика працювала і надалі.

Американець Алансон Крей 7 лютого 1863-го у Вірджинії запатентував перший вогнегасник. У пристрої використовувався водний наповнювач.

Зараз ви читаєте новину «На швейній фабриці загинули 146 робітників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути