Ексклюзиви
неділя, 15 травня 2022 07:06

Впав літак, який летів з Вінниці до Москви: цей день в історії

Впав літак, який летів з Вінниці до Москви: цей день в історії
Пасажирський літак АН-26 вилетів з аеропорту "Вінниця" 15 травня 1976-го. Фото: airliners.net

Пасажирський АН-26 15 травня 1976-го зірвався у штопор над Черніговом. Загинули 52 людини.

Літак виконував рейс за маршрутом Вінниця — Москва. Після набору висоти зайняв ешелон 5700 м. Востаннє на зв'язок пілоти вийшли за три хвилини до початку аварійної ситуації. Близько 10:46 під час горизонтального польоту на швидкості 350 км/год, відбулося несподіване відхилення керма з швидкою зміною кутів нахилу та курсу. Літак увійшов у штопор і з вертикальною швидкістю близько 100 м/с почав знижуватись.

На 41 хвилині польоту, Ан-24 впав на землю за 500 м від села Вікторівка Чернігівського району. Впавши навзнак на землю, авіалайнер ще просунувся на кілька метрів. У нього відірвався хвіст, оплавився і частково зруйнувався фюзеляж. Шість членів екіпажу та 46 пасажирів загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Загинули 107 пасажирів: Boeing 707 зазнав катастрофи

Комісія, яка проводила розслідування дійшла висновку, що аж до зіткнення із землею літак був цілий. Причиною став вихід із ладу деталей - керма напряму. Додатковим супутнім фактором назвали несприятливі погодні умови: значну хмарність та зливу.

Інформацію про авіакатастрофу під Черніговом широко не оприлюднювали. З місця події забрали тіла людей та великі уламки літака. У викопаний бульдозером котлован згорнули все, що залишилося. Родинам загиблих видали урни з прахом. На місці трагедії місцеві жителі посадили чотири верби.

Поблизу Варшави польський літак "Іл-62", що летів з Нью-Йорка, розбився 14 березня 1980-го. Під час аварійної посадки загинули 77 пасажирів і 10 членів екіпажу.

Зараз ви читаєте новину «Впав літак, який летів з Вінниці до Москви: цей день в історії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути