Ексклюзиви
середа, 02 грудня 2020 12:10

Бунтівний полковник запобіг вводу російських військ

Бунтівний полковник запобіг вводу російських військ
Прийом присяги на вірність народу України військової частини в Рівному, якою командував полковник Мартиросян Фото: twitter.com/History_Ukraine

Полк зв'язку 13-ї армії під командуванням полковника Вілена Мартиросяна підняв український прапор над розташуванням в Рівному 2 грудня 1991 року. Першим склав присягу на вірність народу України та ввійшов у підпорядкування Верховної Ради.

"Ми відчували, що нам заважають. Що керівний склад Міністерства оборони заграє. Треба було якось починати приймати присягу. Ще 3 листопада 1991 року, на 2-му з'їзді Спілки офіцерів, півтори тисячі осіб привели до присяги. Текст обітниці на вірність служіння народові України самі написали. Я цілий вечір, фактично вночі, вивчав українською мовою текст і на наступний день на з'їзді підняв весь офіцерський корпус в залі. Привели й міністра оборони України Морозова. Всі клялися на вірність служінню Україні.

2-й захід здійснили після референдуму, 2 грудня. У ввіреному мені полку підняли жовто-блакитний прапор. Його намагалися зірвати будь-якими шляхами, але ми виставили варту і не допустили цього. І я полк привів до присяги за попереднім текстом. Її намагалися визнати недійсною, але не вийшло. Вже 23 грудня я вивів полк на площу незалежності Рівного для того, щоб закріпити факт присяги. Не лише полк привів до неї, а й все місто. Були цивільні, це було свято. Усі депутати міської ради, народні депутати України, представники служби безпеки - навіть були з КГБ працівники", - розповідав командир в інтерв'ю "Усній історії".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща та Канада визнали незалежність України

Полковник Мартиросян сприяв формуванню та розбудові Збройних сил України. 1989 року приєднався до Народного руху. Створив громадську організацію військовослужбовців Союз соціального захисту "Щит". Долучився до формування Спілки офіцерів України та став її першим головою.

У жовтні 1991 року організація запобігла спробам Міністерства оборони СРСР ввести російські війська напередодні референдуму про незалежність. Полковник організував прийняття присяги всіма військовослужбовцями і військовозобов'язаними.

Всеукраїнський референдум щодо проголошення незалежності України та вибори 1-го президента України відбулися 1 грудня 1991 року.

У бюлетені референдуму розмістили текст Акту проголошення незалежності, ухваленого 24 серпня 1991-го. Українці могли підтвердити його чи ні. Бюлетень, де були підкреслені обидва твердження чи не підкреслене жодне, визнавався недійсним.

Участь у референдумі взяли майже 32 млн чоловік. Після підрахунку волевиявлення громадян, оголосили, що схвальну відповідь дали 90,32%. Не було жодного населеного пункту та жодного регіону, де ідея незалежності не отримала підтримки більшості.

Зараз ви читаєте новину «Бунтівний полковник запобіг вводу російських військ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути