пʼятниця, 25 травня 2018 08:21

Не діставали гармати і тонули човни - як пройшов останній бій на Чортомлику

Не діставали гармати і тонули човни - як пройшов останній бій на Чортомлику
Запорозька корогва, ХVІІ століття. Фото: Газета по-українськи

Московські війська під керівництвом полковника Яковлєва 25 травня 1709 року знищили Чортомлицьку Січ - на острові Чортомлик на Дніпрі - тепер село Капулівка Нікопольського району на Дніпропетровщині.

Петро І наказав зруйнувати Січ. Так помстився запорожцям за те, що у Північній війні стали на бік шведів і гетьмана Мазепи. Три полки московських стрільців під Києвом сіли на судна і попливли униз по Дніпру. Дорогою нищили козацькі поселення. Від містечка Келеберда вціліла тільки церква, в Переволочній - із тисячі оборонців у полон взяли 12 козаків, решту - вирізали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Северина Наливайка четвертували на головній площі Варшави

Далі московити спалили фортеці Старий та Новий Кодак - щоб не стали "пристанищем воров". Коли ж Яковлєв підійшов до містечка Кам'яний Затон недалеко від Січі, вислав до запорожців із листом козака Сметану. Його втопили.

Оборону Чортомлицької Січі, на якій у той час було кількасот запорожців, очолив наказний отаман Яким Богуш. Оточена звідусіль водою, вона була недоступна для штурму. Тож почали по ній гатити з гармат. Марно: ядра не долітали до цілі. Спробували атакувати на човнах - без успіху.

На допомогу московитам прибув полковник Гнат Ґалаган, який втік від Мазепи. Запорожці подумали, що це йдуть на допомогу татари й відкрили ворота. Коли ж зрозуміли помилку, було вже пізно: солдати Яковлєва ввірвалися в Січ. Жодного живого полоненого не залишили, курені й інші будівлі спалили.

"Получили мы от вас письмо, в котором объявляете о разорении проклятого места - которое корень злу и надежда неприятелю была. Мы с превеликою радостию услышав, господу благодарили с стрельбою", - писав цар Меншикову.

У полон потрапили кошовий отаман, військовий суддя, 26 курінних отаманів, 2 ченці, 250 козаків, 160 жінок та дітей. 156 людей стратили. Декількох вбитих привязали до плотів та відпустили вниз по течії - на страх іншим. Московські війська забрали 40 гармат, 12 гаківниць, 62 рушниці, 13 прапорів. Зруйнували укріплення й спалили курені. Чортомлицька Січ перестала існувати.

Після поразки під Полтавою запорожці з кошовим Костем Гордієнком разом із Карлом ХІІ і гетьманом Мазепою перейшли у володіння Османської імперії. 1711-го на території Кримського ханства Гордієнко заснував Олешківську січ - навпроти нинішнього Херсона. А за 17 років - Кам'янську, біля гирла річки Кам'янка, сучасне село Республіканець на Херсонщині.

Зараз ви читаєте новину «Не діставали гармати і тонули човни - як пройшов останній бій на Чортомлику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути