Ексклюзиви
середа, 27 травня 2020 12:13

Молодь створила організацію

Молодь створила організацію
Основним напрямком діяльності СУМу на першому етапі стало участь у політичних заходах. Фото: http://cym.org.ua

В Івано-Франківську 26 травня 1990-го відбувся 1-й Всеукраїнський великий установчий збір Спілки незалежної української молоді (СНУМ-СУМ). Серед 220 делегатів понад сотню осіб були віком до 18 років. Учасники висловилися за посилення роботи в середовищі студентської та робітничої молоді.

Ідея створення незалежної всеукраїнської молодіжної організації зародилася серед молодих членів Української Гельсінської спілки у червні 1989-го. Перша організація "Спілка української молоді" створена у Харкові в травні того ж року. Метою назвали відродження в молодій людині національно-духовної ідентичності. Членом СУМ могла стати кожна молода людина, котра уболіває за долю рідного народу і бажає його культурно-духовного оновлення.

СНУМ ставили за мету залучити молодь до політичної діяльності та проводити виховання молоді в дусі патріотизму, боротися за державну незалежність України, за відродження української мови, національної символіки, традицій та церковного життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українським громадянам почали видавати паспорти

Основним напрямком діяльності на першому етапі стала участь у політичних заходах: допомога у проведенні багатолюдних мітингів, пікетів і страйків, участь у виборчих кампаніях, друк та розповсюдження листівок і пропагандистських видань. "Снумівці" ставали членами інших національно-демократичних організацій. Подорожували по селах і містах, де відбувалися зустрічі з народом, займалися розшуком та зазначенням місць таборів і боїв УПА, брали участь у багатолюдних перепохованнях жертв сталінського НКВД, загиблих учасників ОУН-УПА.

Станом на квітень 1990 року діяло 17 обласних організацій СУМ-СНУМ: Львівська, Волинська, Рівненська, Тернопільська, Івано-Франківська, Закарпатська, Чернівецька, Хмельницька, Житомирська, Вінницька, Київська, Чернігівська, Черкаська, Харківська, Донецька, Херсонська, Сумська.

Центральна Рада 4 березня 1918-го ухвалила закон "Про реєстрацію громадянства Української Народної Республіки". Усі питання про надання громадянства УНР належали до компетенції Міністерства внутрішніх справ.

Зараз ви читаєте новину «Молодь створила організацію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути