четвер, 18 липня 2019 08:20

Могилу перед храмом викопали на асфальті

Могилу перед храмом викопали на асфальті
Перед мурами храму Святої Софії поховали патріарха Володимира. Фото: unso.in.ua

Перед мурами храму Святої Софії 18 липня 1995 року поховали патріарха Української православної церкви Київського патріархату Володимира. Підрозділ міліції "Беркут" та бійці Внутрішніх військ МВС України застосували силу проти людей на похороні.

Після смерті Мстислава, предстоятелем УПЦ КП став Володимир - Василь Омелянович Романюк, виходець з селянської родини з Прикарпаття. Він належав до підпільної мережі ОУН, за що у 1944 році був засуджений до 20 років позбавлення волі у виправних таборах.

14 липня 1995 року Святішого Патріарха Київського і всієї Руси-України Володимира знайшли мертвим. Керівництво Київського патріархату вирішило поховати померлого на території Софіївського собору. Уряд не надав дозволу на поховання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У трамваї загинули 34 пасажири

Траурна процесія почала свій шлях від Володимирського собору і повернула в бік Софії Київської.На самій Володимирській вулиці на процесію чекав міліцейський кордон, який відмовився пропустити її. Бійці "Беркуту" застосували гумові кийки та сльозогінний газ. Активісти УНА-УНСО почали копати могилу біля дзвіниці Святої Софії.

Коли тіло Патріарха вже було засипано землею, спецпризначенці МВС атакували учасників похорону. Побиття було піддане жорстокій критиці та висвітлено на європейських телеканалах.

Майже рік після поховання патріарха Володимира добровольці щоночі охороняли його могилу під Софійською брамою.

У місті Дніпродзержинську - зараз Кам'янське, трамвай врізався у стіну будинку 2 липня 1996 року. Загинуло 34 людини, близько 100 отримали травми.

Зараз ви читаєте новину «Могилу перед храмом викопали на асфальті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути