понеділок, 23 жовтня 2023 06:40

Студенти добилися відставки міністра

Студенти добилися відставки міністра
У 1990 році розпочалась Революція на граніті. Фото: Музей Революції Гідності

Верховна Рада УРСР 23 жовтня 1990 року проголосувала за відставку прем'єр-міністра Віталія Масола. За шість днів він піде у відставку.

2 жовтня 1990-го на Майдані у Києві почалась Революція на граніті. Українські студенти розпочали політичне голодування. Вони виступили проти підписання нового сюзного договору, який втримував Україну від незалежності. Ідея проведення акції належить київській студентській спілці. Керівниками акції були львів'янин Маркіян Іващишин і киянин Олесь Доній. Кілька десятків студентів групами по двоє-троє прийшли на Майдан, який тоді називався площею Жовтневої революції. Вони оголосили про початок голодування.

Встановили наметове містечко, вимагали недопущення підписання нового союзного договору, відставки голови Ради міністрів УРСР Віталія Масола, націоналізацію майна компартії. Віталій Масол працював головою українського уряду в останні роки існування УРСР. Був прихильником соціалістичних, антиринкових поглядів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Першу "Червону Руту" врятував мольфар із Карпат

За 5 днів більшість студентів рушили до Верховної Ради, скандуючи: "Україні - волю". До будівлі зігнали міліцію та водомети. Увірватися до неї не вдалося, але на переговори запросили співголів акції. У прямому ефірі українців закликали до загального страйку.

До акцій протесту долучились не лише студенти, а й школи. За 2 доби 314 депутатів підтримали постанову "Про розгляд вимог студентів, які проводять голодування в м. Києві". Усі вимоги прийняли. Молодь повернулась до навчання.

У Чернівцях на стадіоні "Буковина" 21 вересня 1989 року пройшов фінал І Республіканського фестивалю української пісні "Червона рута". Фестиваль тривав з 17 по 24 вересня.

Зараз ви читаєте новину «Студенти добилися відставки міністра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути