Ексклюзиви
вівторок, 05 грудня 2017 11:06

Михайло Бойчук протестував проти назви "Академія мистецтв"

Михайло Бойчук протестував проти назви "Академія мистецтв"
Викладачі та студенти Української академії мистецтв у 1943 р. У цетрі ректор Василь Кричевський. Фото: day.kiev.ua

5 грудня 1917 року у Києві була заснована Українська акдемія мистецтв.

"До пишного і свіжого вінця українського відродження має вплестися нова квітка артистичної культури, – такою метафорою щодо Академії користується мистецтвознавець і фольклорист Кость Широцький. – Тепер вона розцвітає не просто яко забаганка багатих людей, а яко внутрішня потреба духовного життя українських артистів і маси, для котрої і від імені котрої вони говорять".

Питання художнього вишу у Києві піднімається не вперше, але завжди залишається не вирішеним. В місті діють кілька приватних студій та Київське художнє училище, засноване у 1901-му. Від перших днів свого існування воно вважається дочірньою структурою центральної установи – Імператорської Академії мистецтв у Петербурзі.

Протягом 1917 року ідея національної академії мистецтв знаходить вельми авторитетних прихильників. Серед тих, хто її обговорюють - члени Української Центральної Ради Дмитро Антонович та Микола Біляшівський. Їх підтримує головний освітянин Іван Стешенко та голова Ради Михайло Грушевський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Композитор Стравінський любив сперечатися з Яворницьким про історію

Влітку 1917 року вони формують комісію з організації академії на чолі з професором Григорієм Павлуцьким. Готують статутні документи. Хочуть щоб заклад відійшов від закостенілих традицій старої, царської Академії. У ній навіть після певних модернізацій іще читають лекції з дотичних наукових галузей, запроваджено жорстку спеціалізацію по напрямках і жанрах.

"Василь Кричевський і Михайло Бойчук спочатку протестували проти назви Академія, - пише у своїх спогадах Катерина Антонович – дружина Дмитра Антоновича. - Боялись вузьких академічних рамок, а не свобідної школи, де кожен професор міг би вільно по своєму власному плянові провадити науки. Але нарешті всі погодились, згадуючи традицію Могилянської Академії старого Києва. Дуже приємно було, що всі якось порозумілись, бо всі хотіли інтенсивно працювати, не спиняючись перед ніякими дрібницями."

Більше про заснування академії читайте у журналі "Країна", який вийшов 30 листопада.

Зараз ви читаєте новину «Михайло Бойчук протестував проти назви "Академія мистецтв"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути