Ексклюзиви
субота, 19 вересня 2020 08:05

Лука Паламарчук пройшов шлях від журналіста до дипломата

Лука Паламарчук пройшов шлях від журналіста до дипломата
Лука Паламарчук був журналісто, а потім перейшов на дипломатичну службу. Фото: pixabay

19 вересня 1906 року у селі Троща тодішньої Подільської губернії Російської імперії, а нині Липовецького району Вінницької області народився Лука Паламарчук.

Український радянський журналіст, редактор журналу "Перець", дипломат з рангом надзвичайного та повноважного посла. Кандидат у члени ЦК КПУ в 1956—1966 роках. Депутат Верховної Ради УРСР 2—6-го скликань.

Був на комсомольській роботі, працював директором школи на Вінниччині. У 1928 році закінчив сільськогосподарську профшколу. Член ВКП(б) з 1928 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У США почали видавати українську газету

Журналістом працював з 1929 року. До 1937 року був на відповідальній роботі в редакціях районних, окружних і міських газет Вінницької та Кам'янець-Подільської областей, зокрема, був відповідальним редактором газети "Червоний кордон" у Кам'янці-Подільському.

Від 1937 року — завідувач відділу партійного життя газети "Комуніст". Редактор республіканського журналу "Перець" - українського сатирично-гумористичного ілюстрованого часопису. Разом із московським "Крокодилом" "Перець" був одним із двох найпопулярніших гумористичних часописів СРСР.

Лука Паламарчук у 1952–1954 роках був заступником міністра закордонних справ Української РСР.

Упродовж 11 років — міністр закордонних справ Української РСР. Очолював делегації УРСР на сесіях Генеральної Асамблеї ООН.
Від 22 липня 1965 року до 1972 року був надзвичайним і повноважним послом СРСР у Марокко.

Мiнiстра закордонних справ України Геннадія Удовенка обрали президентом Генеральної асамблеї ООН 16 вересня 1997 року. Ця сесія тривала рік. На ній схвалили програму реформування Органiзацiї Об'єднаних Націй, запропоновану генеральним секретарем Кофі Аннаном. З неї почалося оновлення ООН.Удовенко займався конфліктами кінця ХХ ст. Війнами на Балканах, в Афганістані. Вирішував гуманітарні проблеми.

Зараз ви читаєте новину «Лука Паламарчук пройшов шлях від журналіста до дипломата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути