Ексклюзиви
пʼятниця, 28 лютого 2020 13:40

Кремль зазнав найбільшої поразки на юридичному фронті

Кремль зазнав найбільшої поразки на юридичному фронті
Юристи не вірили в перемогу України над Росією у Стокгольмському арбітражі. Фото: ukrinform.ua

28 лютого 2018 року Нафтогаз здобув остаточну перемогу над Газпромом у Стокгольмському арбітражі. Суд визнав попередні газові угоди між Україною та Росією несправедливими й оголосив недійсними. Газпром зобов'язали виплатити Україні близько $5 млрд. У перемогу нашої країни не вірили найкращі світові юристи.

"2014 рік. Росія починає гібридну війну проти України по всіх фронтах, зокрема правовому. Після Революції гідності російський Газпром "згадує" про борги, про які "забували" раніше в обмін на незалежність та наші національні інтереси, і подає позов проти українського Нафтогазу до Стокгольмського арбітражного суду. Потім починаються 4 роки напруженої боротьби, результат якої дуже сильно мав вплинути на безпеку нашої держави", - написала громадська діячка Уляна Супрун у Facebook.

Зазначила, що країна опинилася на межі втрати державності не лише через війну, яку розпочали у Кремлі, а й через злочинців при владі. Наслідком їхньої діяльності стали умови контракту про купівлю газу між Газпромом та Нафтогазом 2009-го. Він був відомий як контракт "Тимошенко - Путін". Документ зобов'язував Україну купувати величезні обсяги російського газу, значно більші за потрібні, при цьому із забороною продавати надлишки за кордон. У ньому був зафіксований й принцип "бери або плати" - якщо Нафтогаз не купував газ, він мусив виплачувати штрафи. До 2017-го, за його положенням, Україна заборгувала $56 млрд. До завершення контракту без перемоги в суді мала би сплатити $80 млрд, що є непідйомним для української економіки. Це призвело б до повної поразки європейських прагнень українців та остаточного повернення під вплив Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Буде ще не один суд: Україна обрала наступальну тактику в газовій війні з Росією

"Українські юристи спрацювали на найвищому рівні і довели суду, що умови контракту з самого початку були несправедливими, а отже їх неможливо виконати. Арбітраж визнав, що положення контракту порушує права споживача, тож вони мають бути зміненими. В результаті перемоги Нафтогазу Газпром не отримує ні копійки з $80 млрд. Арбітраж також задовольнив вимогу Нафтогазу щодо виплати компенсації Газпромом за неповне виконання своїх зобов'язань за контрактом про транзит. Саме завдяки цьому Україна отримала від Газпрому майже $5 млрд, 3 з них — напередодні 2020 року", - нагадала Супрун.

Таким чином, Україна не лише уникла неймовірних втрат, а й поповнила власний бюджет. У російських ЗМІ поширювалася теза, що перемога Нафтогазу над Газпромом - заслуга західних юристів. Що українці не впоралися би самотужки, бо ні на що не здатні. Натомість Супрун вважає, що успіхи українців беззаперечні, а Стокгольм залишається однією з найбільших поразок Кремля на юридичному фронті.

"Перемога України у Стокгольмі — це приклад того, як ми можемо перемагати, коли маємо стратегію, чесних фахівців та працюємо на результат. Не можна дозволяти адептам рускава міра красти нашу віру у власні сили, поширювати відчуття меншовартості й неспроможності. Найбільше вони бояться, що ми остаточно зруйнуємо міф про непереможність росіян!" - підсумувала вона.

Україна і РФ домовилися з 1 січня 2020 року скасувати взаємні претензії щодо газових питань. З російського майна знімуть арешт на рахунок рішень за судовими позовами. Домовленість про відмову від позовів є частиною протоколу про газову співпрацю.

Зараз ви читаєте новину «Кремль зазнав найбільшої поразки на юридичному фронті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути