вівторок, 26 травня 2020 09:21

Козаки й татари розбили поляків

Козаки й татари розбили поляків
Битва під Корсунем: козаки й татари розбили поляків за день. Діорама "Корсунська битва 1648"

Перемогою Богдана Хмельницького закінчилася 25 травня 1648-го битва під Корсунем між військами Речі Посполитої та козаків із союзниками. Поляки кількісно переважали - козаків та їхніх союзників татар було 15 тис, але опинилися в невигідній позиції.

Навесні того року козаки вели переговори з послами коронного гетьмана Миколая Потоцького. Вимагали вивести урядові війська, збільшити кількість реєстрового козацтва, прирівняти його у правах до шляхти, дозволити Війську Запорозькому вільно укладати договори з зарубіжними володарями. Річ Посполита відхилила вимоги і відправила армію на Січ.

На світанку 25 травня в район Корсуня підійшла козацько-кримська армія. Миколай Потоцький наказав запалити Корсунь. Військо Речі Посполитої зупинилося табором на захід від Корсуня. Військо Потоцького складалося з 5 тис. кінноти, 15 тис. піхоти, до 50 гармат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жовті Води: перша перемога козаків над поляками

Військо поляків рушило з-під Корсуня Богуславським шляхом, але почалася перестрілка. Урядові війська заховалися в глибокій балці. Затиснуте болотом і кручами шляхетське військо змушене було зупинитися. Табір утратив порядок, козаки Кривоноса вдарили спереду і з флангів. З тилу противника атакували козаки самого Хмельницького і воїни Тугай-бея.

За чотири години армію Речі Посполитої було розгромлено. Чверть двадцятитисячної армії поляків загинула, а понад 8 тис. із них потрапили в полон, включаючи 127 офіцерів і 80 вельмож на чолі з Калиновським і Потоцьким.

Військо Богдана Хмельницького завдало поразки польській армії під керівництвом Стефана Потоцького під Жовтими Водами 16 травня 1648-го. Жовтими Водами називали густо поросле очеретом урочище в долині річки Жовтої — лівої притоки Інгульця.

Зараз ви читаєте новину «Козаки й татари розбили поляків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути