субота, 27 січня 2024 05:33

Космонавти згоріли в ракеті

Космонавти згоріли в ракеті
Вірджил Гріссом, Едвард Вайт і Роджер Чаффі випробовували космічний корабель, який мав відправитися на Місяць. Фото: nasa

Під час репетиції польоту на Місяць 27 січня 1967-го загорівся американський корабель Аполлон-1. 3 члени екіпажу загинули.

Командно-службові модулі "Аполлон" мали запустити для перевірки роботи систем корабля в польоті навколо Землі. У випадку неготовності ракети-носія і корабля до пілотованого польоту мав відбутись безпілотний політ. Космічний корабель довжиною 11 м і вагою близько 27 т був значно більшим і вишуканішим, ніж попередні космічні апарати.

Того дня на стартовому комплексі космічного Центру імені Кеннеді що на мисі Канаверал відключили усі комунікації для перевірки роботи ракети-носія і корабля від власних джерел живлення. Екіпаж у складі Вірджила Гріссома, Едварда Вайта і Роджера Чаффі були всередині. Техніки загерметизували люк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американський космічний корабель вибухнув над Атлантичним океаном

О 18:31 за місцевим часом Едвард Вайт заявив: "Вогонь в кабіні". Техніки зайшли до верхнього приміщення башти обслуговування для допомоги. Але командний модуль вибухнув. Спроби відкрити люк тривали понад 5 хв через вогонь і дим. Космонавти-випробовувачі задихнулися, а потім згоріли. Причиною вогню стала іскра або коротке замикання у електропроводці.

4-й стартовий комплекс демонтували. На збережених конструкціях встановили меморіальну дошку. Усі недоліки врахували при конструюванні наступних космічних кораблів.

28 січня 1986 року об 11-38 за місцевим часом через 73 секунди після старту з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида) на висоті 17 кілометрів вибухнув американський космічний корабель багаторазового використання "Челленджер 10".

Зараз ви читаєте новину «Космонавти згоріли в ракеті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути