Ексклюзиви
вівторок, 23 липня 2019 13:40

Космонавти побачили таємничі явища на Венері

Космонавти побачили таємничі явища на Венері
Брати Стругацькі 60 років тому видали першу книжку. Фото: axonworks.com

60 років тому вийшла друком перша книга радянських фантастів Аркадія та Бориса Стругацьких "Країна багряних хмар".

Ідея роману з'являється у братів у 1950-х. Вони прочитали фантастичний роман українського письменника Володимира Владка "Аргонавти всесвіту". Він здався Стругацьким слабким, тож вони придумали власну історію.

Роман письменники писали разом. Перші дві частини написав Аркадій Стругацький, третю - Борис. У подальшому письменники відмовилися від такої методики і писали свої твори в тіснішій співпраці.

"Країну багряних хмар" дописали 1957-го. Роман вийшов 1959-го окремою книгою у видавництві "Детская литература" тиражем 90 тис. примірників. 1960-го вийшов додатковий тираж 100 тис. примірників.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Радянський фантаст із нерадянським мисленням став класиком світової літератури

У текст роману втручалася цензура. Головний герой Биков із капітана бронетанкових військ перетворився на інженера і водія. Цензори не дозволили, щоб космонавти були військовиками. 1998-го за збереженими чернетками було відновлено початковий варіант роману.

У книзі розповідається про майбутнє, в якому люди опанували космічні перельоти. Земляни побували на всіх планетах Сонячної системи, крім Венери. Група космонавтів вирушає на поверхню цієї планети. Випадково їхній космічний корабель сідає у болото, оточене хмарами. Герої книги стикаються з невідомими природними явищами.

У США відбулася прем'єра серіалу за мотивами літературного твору братів Стругацьких "Пікнік на узбіччі". Події багатосерійної стрічки розгортаються у фантастичній, неіснуючій країні в 70-х. У той час на Землю прибули невідомі інопланетні представники життя.

Зараз ви читаєте новину «Космонавти побачили таємничі явища на Венері». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути