Ексклюзиви
четвер, 02 березня 2023 06:30

Корюківська трагедія: окупанти спалили селище

Корюківська трагедія: окупанти спалили селище
Спалену вщент вулицю Пролетарську в Корюківці сфотографував місцевий мешканець Олександр Корнієвський 1947-го. Після війни повернувся і побачив спалене селище. Фото: volynua.com

Масове вбивство мешканців селища Корюківка на Чернігівщині здійснили загони німецької та угорської військової жандармерії 1-2 березня 1943-го. Збереглися тільки 10 цегляних будинків та церква. Загинуло 6,7 тис. людей, з них 1377 - спалили живими.

Під час Другої світової війни великі партизанські загони розміщувалися в лісах Чернігівщини. Окупована німцями Корюківка була одним з центрів боротьби. Німці попереджали селян, що у разі співпраці з партизанами - їхні села спалять. Загін Чернігівсько-волинського партизанського з'єднання напав на корюківський німецький гарнізон. Вбили 78 солдатів і взяли у полон 9.

1 березня начальник польової комендатури у місті Конотоп Байєр Бруно Франц віддав наказ про знищення Корюківки. В селище в'їхав підрозділ СС та каральний загін поліції — усього 600 вояків. Під приводом перевірки документів півтисячі селян зігнали в приміщення ресторану, театру, клубу, поліклініки, дитячої консультації, двох шкіл, на церковне подвір'я. Партизанські загони розміщувались у навколишніх селах. Про каральну операцію знали, але мирним жителям не допомогли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти спалили Київ

Карателі вбивали усіх незалежно від віку і статі. 2 березня забиті трупами будинки підпалили. Вцілілі селяни повернулися із лісу і сусідніх сіл за кілька днів. 9 березня їх схопили і спалили живцем поліцаї. Мешканців сусідніх сіл залякували, щоб вони не допомагати тим, хто вижив.

Через 4 роки після трагедії у Чернігові відбувся відкритий судовий процес над 16 колишніми німецькими та угорськими військовослужбовцями, які брали участь у знищенні Корюківки. Військовий трибунал засудив усіх звинувачених до 25-річного ув'язнення у виправно-трудових таборах.

Радянські війська встановили контроль над Києвом 6 листопада 1943-го та вигнали фашистів. З радянського боку в бою брали участь війська Першого українського фронту під командуванням генерала Миколи Ватутіна та Перша окрема чехословацька бригада.

Зараз ви читаєте новину «Корюківська трагедія: окупанти спалили селище». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути