субота, 27 жовтня 2018 08:20

Колишній журналіст розстріляв прем'єр-міністра і депутатів

Колишній журналіст розстріляв прем'єр-міністра і депутатів
Кадри терористичного акту в парламенті Вірменії від 27 жовтня 1999 року. Фото: Радіо Свобода

Група озброєних терористів увірвалась в зал засідань парламенту Вірменії 27 жовтня 1999 року і розстріляла прем'єр-міністра Вазґена Сарґсяна, спікера парламенту Карена Демірчяна, обох його заступників і трьох депутатів.

Групою нападників керував колишній журналіст Наірі Унанян. Спочатку терористи стріляли в повітря, а присутніх поклали обличчям у підлогу.

Будівлю парламенту відразу ж оточила поліція і спецназ. Терористи зажадали гарантії відкритого судового процесу і кілька годин прямого ефіру для пояснення своїх дій. Переговори тривали протягом 18 годин. Злочинців вдалося переконати відпустити заручників і скласти зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Терористи розіслали зізнання по електронній пошті

Протягом кількох років слідства й судового процесу так і залишилася без відповіді низка питань, які цікавили суспільство: як нападники дістали акредитацію як журналісти державного телебачення, як пронесли стільки зброї в парламентську будівлю, чи не стояла за нападниками ще якась сила.

Після трагедії вся країна об'єдналася навколо президента Кочаряна, а той протягом кількох років взяв всю владу під свій контроль. Парламент перестав бути самостійним джерелом політичної влади, провідну вірменську незалежну телекомпанію закрили, а політичні партії були послаблені до практичної втрати впливу.

ЗМІ писали, що вбивці діяли за прямим наказом президента країни Роберта Кочаряна, але його причетність так і не довели. Четверо терористів отримали довічні терміни ув'язнення, п'ятий - 15 років за ґратами.

За 5 хвилин у різних районах індійського міста Делі 13 вересня 2008 року відбулась серія з п'яти вибухів, від яких постраждали близько 100 людей, 25 загинули.

Зараз ви читаєте новину «Колишній журналіст розстріляв прем'єр-міністра і депутатів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути