Ексклюзиви
субота, 09 березня 2024 18:50

Лікар висунув нову теорію існування

Лікар висунув нову теорію існування
Ян Матейко 1872-го написав картину "Астроном Коперник, або Розмова з Богом". Джерело: bro.rest

Лікар Миколай Коперник 9 березня 1497-го здійснив перші астрономічні спостереження. Він висунув теорію про обертання Землі навколо Сонця.

Миколай Коперник народився 19 лютого 1473-го в Пруссії. Хлопець отримав освіту у Краківському університеті. Згодом дядько відправив племінника вчитися до Болоньї в Італії. Миколаєві швидко набридли лекції з канонічного права, і він захопився живописом, філософією, математикою й астрономією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Знайшли останки Миколая Коперника

33-річним повернувся на батьківщину. Посів місце священика у рибальському селищі Фромборк, що в гирлі Вісли. Коперник оселився в одній із веж місцевої фортеці, звідки було добре видно нічне небо. Усі астрономічні прилади зробив власноруч.

Коперник помітив, що тогочасні уявлення про Всесвіт - занадто поверхневі. Згодом дійшов думки, що то не Земля, а Сонце є його нерухомим центром.

Книга "Про обертання небесних сфер" вийшла у світ за кілька днів до його смерті. Цій праці вчений присвятив понад 40 років. Книга Коперника латиною вийшла накладом 1 тис. примірників у Нюрнберзі з анонімною передмовою.

Миколай Коперник помер у Фромбоку 1543-го. Похований в кафедральному соборі поруч з майстернею.

Останки польського астронома Миколая Коперника, знайдені в 2005 році, урочисто перепоховали 22 травня 2010-го в кафедральному соборі міста Фромборк, що у Польщі. У 2005 році група польських дослідників виявили череп і кілька кісток, які були поховані в місці, де Коперник повинен був лежати. Аналіз останків показав, що кістки належали чоловікові 70-річного віку. Науковці, дослідивши ДНК, на 97% впевнені, що останки належать Копернику.

Зараз ви читаєте новину «Лікар висунув нову теорію існування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути