Ексклюзиви
середа, 03 квітня 2024 08:20

4 тис. полонених розстріляли і поховали у лісі

4 тис. полонених розстріляли і поховали у лісі
Навесні 1943 року німецька окупаційна влада розкопала катинські могили. У них було закопано 4 тис трупів польських офіцерів. Фото: Władysław Anders

Перший транспорт із польськими військовополоненими вирушив на розстріл з Козельського табору до Катинського лісу під Смоленськом 3 квітня 1940-го. НКВС почало масові розстріли поляків.

У вересні 1939-го Червона армія окупувала східну частину Польщі. У полон потрапили 240–250 тис. солдатів і офіцерів. Після роззброєння частину відпустили, інших передали Німеччині. Тих, хто залишився, розмістили в таборах у Старобільську, тепер Луганщина, Козельську – нині Калузька область РФ, Осташкові – райцентр Тверської області в Росії.

Їх і наказало знищити керівництво Союзу. "Усі вони є заклятими ворогами радянської влади, сповненими ненависті до радянського ладу. Вони є закоренілими, непоправними ворогами радянської влади. Застосувати до них вищу міру покарання - розстріл", - сказав Сталін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президентське подружжя загинуло миттєво

В'язнів Козельського табору - усього 4421 осіб - розстріляли під Смоленськом, у Катині. Для знищення ув'язнених Осташковського табору приготували Калінінську в'язницю, заздалегідь звільнену від інших в'язнів. У селищах Мєдноє та Катинь екскаваторами викопали кілька величезних ям. Територію обгородили колючим дротом, ходили охоронці із собаками.

Загалом у трьох таборах було знищено 14 552 особи. 395 бранців перевели до іншого табору, вони вціліли. Після початку розстрілів польських військовополонених радянська влада депортувала на поселення в Казахстан їхні сім'ї. Катам присвоїли звання та дали грошові премії.

Навесні 1943 року німецька окупаційна влада розкопала катинські могили. У ній було закопано 4000 трупів польських офіцерів. В СРСР сфабрикували документи та стверджували, що злочин у Катині вчинили німці, коли окупували територію Радянського Союзу. Цієї версії радянська пропаганда дотримувалася до 1990 року.

10 квітня 2010 року неподалік Смоленська під час посадки на військовому аеродромі "Смоленськ-Північний" зазнав катастрофи літак Ту-154, на якому перебували президент Республіки Польща Лех Качинський з дружиною та члени вищого керівництва Польщі.

Зараз ви читаєте новину «4 тис. полонених розстріляли і поховали у лісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути