четвер, 01 березня 2018 13:35

"Як можуть жити люди на цих похмурих, підозрілих трясовинах" - Павло Тутковський описав волинські села

"Як можуть жити люди на цих похмурих, підозрілих трясовинах" - Павло Тутковський описав волинські села
Географ Павло Тутковський досліджував Волинь і Полісся. Фото: "Фотографії старого Львова"

Український геолог та картограф Павло Тутковський народився 1 березня 1858 року в селищі Липовці теперішньої Вінницької області.

1900-го він займався геологічними дослідженнями вздовж залізниці "Київ - Ковель", яка тоді будувалася.

Він досліджував віддалені частини Волині та Поділля. Описував тамтешні поселення.

"На галявинах трапляються зрідка злиденні сільця, при вигляді яких мимохіть стискається від жалю серце. Сиротливо туляться під лісом низенькі, похилені і почорнілі від вогкості, погано побілені, сяк-так збиті, рублені хатинки поліщуків з маленькими вікнами, оточені жалюгідними подвір'ячками, стіни хатинок іноді для захисту від зимових холодів обшиті зовні очеретом або соломою. Непривітне кладовище з кривими дерев'яними хрестами, на якому, буквально, – ні билиночки, лежить біля самісінької дороги. Інші сільця розмістились у чорному болоті… Із здивуванням запитуєш себе, як можуть жити люди на цих похмурих, підозрілих трясовинах", - писав він у своїх дослідженнях.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Життя на Волині 100 років тому - добірка фото

Вчений багато співпрацював із Товариством дослідників Волині, заснованим 1900 року. Товариство регулярно публікувало його праці. 2 жовтня 1910-го Павло Тутковський став його віце-головою, фактичним керівником. У Луцьку вчений займався розвитком Волинського музею. Завдяки Тутковському він став самостійною науковою установою. Геолог демонстрував у музеї власноруч зібрані геологічні матеріали.

Тутковський вивчав підземні води України. Подав проект водопостачання Києва, завдяки якому місто змогло забезпечувати себе артезіанською водою.

В інтернеті опублікували фото міста Дубно у 1930-х. 1921 року після підписання Ризького договору місто увійшло до складу другої Речі Посполитої. На 1930-й у Дубно проживали 9 146 осіб.

Зараз ви читаєте новину «"Як можуть жити люди на цих похмурих, підозрілих трясовинах" - Павло Тутковський описав волинські села». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути