Ексклюзиви
пʼятниця, 27 березня 2015 16:43

Ісаак Ньютон розробив медаль до коронації королеви Анни

Автор: polit.ru
  Коронаційна медаль королеви Анни
Коронаційна медаль королеви Анни

Аспірант Оксфордського університету Джеймс Хоун (James Hone) виявив в Національних архівах в Кью документ, який свідчить, що пам'ятна медаль на честь коронації королеви Анни в 1702 році, була розроблена особисто Ісааком Ньютоном. Раніше історики вважали, що проект медалі належить придворному художнику Годфріду Кнеллеру.

Ньютон з 1696 року був наглядачем англійського монетного двору, а в 1699 році став його головою (Master of the Mint) і займав цю посаду до своєї смерті в 1727 році. Знайдений Джеймсом Хоуном документ - це власноруч намальований Ньютоном ескіз медалі, доповнений рукописними примітками, які пояснюють сенс метафор в зображенні. Схожих документів про коронаційні медалі інших монархів не збереглося. Це робить знахідку особливо цінною.

Медалі карбувалися в честь коронацій всіх монархів династії Стюартів. Золоті медалі вручали перам та іноземним дипломатам, присутнім на коронаційних урочистостях. Також виготовлялися дешевші срібні медалі, які король кидав у натовп.

На аверсі медалі був викарбуваний профіль королеви. Портрет супроводжував напис: "ANNA DG MAG. BR. FRA. ET. HIB REGINA"( "Анна, милістю Божою, королева Великобританії, Франції та Ірландії"). На реверсі Анна зображена у вигляді богині Афіни Паллади, освітленої променями сонця. Біля її ніг лежить чудовисько з двома головами і чотирма руками. У двох руках чудовиська - дубини, в двох інших - каміння, а замість ніг вісім змій. На реверсі два написи "VICEM GERIT ILLA TONANTIS" ("Вона намісниця громовержця") і "INAUGURAT XXIII AP MDCCII" ("Коронована 23 квітня 1702").

За коментарями Ньютона, двоголове чудовисько означає "будь-якого ворога, з яким Її Величність веде або може вести війну". Дослідники вважають, що дві голови означають французького короля Людовика XIV і сина Якова II, який див у вигнанні, - Джеймса Стюарта, відомого як "Старий претендент". Намісницею громовержця Ньютон назвав Анну, оскільки на коронаційній медалі її попередника Вільгельма III король був зображений в образі Юпітера.

Зараз ви читаєте новину «Ісаак Ньютон розробив медаль до коронації королеви Анни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути