пʼятниця, 17 червня 2022 07:06

Імператриця померла, народжуючи 14-ту дитину: дата

Імператриця померла, народжуючи 14-ту дитину: дата
Тадж-Махал називають сучасним сьомим чудом світу. Названий на честь дружини шаха Мумтаз Махал. Фото: https://unsplash.com

В Індії 17 червня 1631-го померла Мумтаз Махал - дружина імператора Індії Шаха Джахана. Народжувала 14-ту дитину. На її честь шах звів мавзолей Тадж-Махал. Споруду називають сучасним сьомим чудом світу.

На початку ХVІІ ст. Індією правили Великі Моголи, Агра була столицею імперії. Шах Джахан народився 1592-го в Лахорі , що в сучасному Пакистані. Другу дружину Арджуманад Бану Бегам назвав Мумтаз Махал - "прикраса палацу". На її честь влаштовував грандіозні свята і ходи. Мумтаз допомагала йому вирішувати державні справи і щороку народжувала дитину. Від її думки залежало вирішення всіх справ у імперії.

1630-го імператор із вагітною дружиною поїхали на придушення повстання бідноти в провінцію Бурханпур. У жінки починаються передчасні пологи. Народжує доньку та помирає від післяпологової крововтрати. За легендою, у ніч смерті дружини в імператора посивіло волосся і борода. У країні оголосили дворічний траур.

Померлу дружину Шах Джахан поховав в Бурханпурі. Через кілька місяців тіло перевіз до Агри і перепоховав на березі Ямуни. Будівельники одразу приступили до зведення усипальниці біля цього місця. З усієї країни зібрали понад 22 тис. майстрів і робітників, які займалися зведенням і прикрашанням Тадж-Махала. Дизайн основної будівлі виконав індійський архітектор Ісмаїл Афанді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: 5 млн людей порушили заборону влади

Мармурові плити добували в каменоломнях за 300 км від Агри. Їх доставляли за допомогою тисячі биків і слонів. Цей мармур має унікальні властивості. Відтінок основного матеріалу змінює колір залежно від часу доби. У центральному приміщенні звели скромну гробницю для Мумтаз-Махал. Іслам забороняє пишно оздоблювати могили.

Коли Шах-Джахан побачив закінчений мавзолей, він заплакав від захоплення. З державної скарбниці на будівництво усипальниці витратив 32 млн рупій. Сьогодні це майже $1 млрд. В той рік в Індії почався голод після трьох років неврожаїв. Більш як 2 млн людей померли з голоду, на ринках продавали м'ясо собак, деякі села були повністю зруйновані, вулиці заповнені трупами.

На другому березі річки Шах Джахан хотів звести мавзолей для себе із чорного мармуру і з'єднати усипальниці чорно-білим ажурним Мостом зітхань. Однак збіднілий народ збунтувався. Третій син шаха Аурангзеб захопив владу. Хворого батька син відправив до в'язниці, а братів стратив. Після смерті у січні 1666-го Шаха Джахана поклали поряд із дружиною в Тадж-Махалі.

У XIX ст. Тадж-Махал перестав грати роль державної святині. Він перетворився на місце для розваг. Англійські драгуни винесли з гробниці величезну кількість золота, індійці розорили парк і пошкодили інтер'єр. На початку XX ст. віце-король Індії лорд Керзон відремонтував Тадж-Махал і перетворив його на туристичну принаду Індії.

За останні роки Агра, як і інші великі міста, почало швидко розростатися. Учені кажуть, що дрібні частки вуглекислого газу та інші викиди в атмосферу осідають на мармурових стінах Тадж Махалу. Від цього вони жовтіють.

Відбілювати одне з найвизначніших місць Індії пропонують вологою глиною. Нею хочуть обліпити стіни. Коли глина висохне на сонці і її змиють, забруднення має зникнути.

Зараз ви читаєте новину «Імператриця померла, народжуючи 14-ту дитину: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути