субота, 22 вересня 2018 11:00

Хворі дівчатка звинуватили у відьомстві служницю

Хворі дівчатка звинуватили у відьомстві служницю
Суд над "відьмами". Фото: znaj

У Салемі, штат Массачусетс, за звинуваченням у чаклунстві відбувся суд над "відьмами" 22 вересня 1692 року. За 14 місяців звинувачення в чаклунстві були пред'явлені 172 чоловікам і жінкам.

В англійських колоніях в Північній Америці полювали на відьом і до Салема: вважається, що до 1692 року принаймні 14 осіб в одній тільки Новій Англії були страчені за звинуваченням в чаклунстві. Салем був заснований в 1629 році пуританами. У 1641 році англійським законодавством чаклунство було оголошено кримінальним злочином. Салемські події почалися в січні 1692 року, коли дві дівчинки 9 і 11 років - стали демонструвати дивні симптоми: їх мучили судоми, їх щипали і штовхали невидимі руки, вони видавали крики і гарчали, кидалися предметами. Доктор Вільям Гріггс вирішив, що причиною хвороби став вплив відьми. Дівчатка вказали на передбачувану відьму — служницю-рабиню в будинку Перрісів на ім'я Тітуба. Її та кількох інших жінок стратили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Португальського мореплавця вбили тубільці

Звинувачення пред'являли всім підряд - від жебраків бабусь до стовпів суспільства. Обвинувачами виявлялися теж всі підряд: почалося все з дітей, потім до них приєдналися дорослі. Проти відьом свідчили заможні селяни і раби, слуги і вільні ремісники. Всього за час антивідьмівської істерії у в'язниці виявилося 150 осіб. Засуджено було 31 людину. З них повісили 19 осіб, двоє померли у в'язниці, одного задавили до смерті під час катування, семеро отримали відстрочення вироку, одну тримали без суду у в'язниці, потім продали у рабство за борги, один втік. У 1697 році судді визнали свою помилку, в 1702 році рішення суду було визнано незаконним. У 1992 році в Салемі було встановлено пам'ятник жертвам полювання на відьом.

З іспанського порту Санлукар-де-Баррамеда 20 вересня 1519 року вийшла іспанська експедиція з п'яти кораблів на чолі з португальським мореплавцем Фернаном Магелланом. Іспанці здійснили перше в історії навколосвітнє плавання, відкрили західний шлях до Азії і Островів Прянощів.

Зараз ви читаєте новину «Хворі дівчатка звинуватили у відьомстві служницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути