вівторок, 14 червня 2022 07:05

Художника вбили пострілом у потилицю: дата

Художника вбили пострілом у потилицю: дата
Олександр Мурашко був одним із організаторів Української Академії образотворчого мистецтва

14 червня 1919 року в Києві пострілом у потилицю вбили українського живописця Олександра Мурашка. Преса назвала це пограбуванням.

Того пізнього вечора чоловік із дружиною Маргаритою повертався з гостей до свого помешкання на Лук'янівці. У місті керувала радянська влада та діяла комендантська година. Але художник мав при собі дозвіл-перепустку, видану Всеіздатом. Саме тому ходити вночі не боявся.

Однак на заході розпочинався наступ армії УНР. Більшовики готувалися до оборони та проводили чистки серед підозрілих елементів та "буржуазних націоналістів". Олександр Мурашко потрапив під гарячу руку. Його із дружиною оточили троє патрульних. Перевірили перепустку, сказали що арештовують і доправлять його до суду. Водночас дружині наказали забрати в чоловіка усі цінні речі. Мурашко просив жінку залишитись із ним, однак піти її переконали силоміць. Коли Мурашко запідозрив небезпеку, почав тікати.

Художник добіг до будинку №18 на вул. Дорогожицькій. Хотів сховатися в садку, кинувся в щілину під плотом, але перечепився і застряг у канаві. Солдати побачили це та вистрелили йому в потилицю з пістолета . Згодом самі втекли.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чекісти застрелили українського художника Миколу Івасюка

Убитого Мурашка знайшли вранці. Тодішня преса повідомила, що його застрелили та пограбували бандити, хоча всі цінні речі залишились у дружини.

Незабаром розпочалося слідство. Дружині повідомили, що причетним до вбивства був матрос Андрій Полупанов, який працював першим військовим комендантом Києва. Водночас слідчі закрили справу та порадили жінці не шукати собі неприємностей.

Мурашка поховали на Лук'янівському цвинтарі. 1957 року на честь Андрія Полупанова назвали нинішню вул. Ярославів Вал.

Графік 47-річний Ніл Хасевич - "Бей-Зот" - загинув 4 березня 1952-го в бою з чекістами у криївці коло селища Сухівці Рівненської області. Був активним учасником ОУН.

На слід графіка вийшли за допомогою вдови загиблого полковника УПА Ростислава Волошина Інни та захопивши один із бункерів. Там були зашифровані документи УПА з місцем розташування бункера коло селища Сухівці, де Хасевич готував листівки. Село оточили, а бункер виявили в клуні під дровами. Хасевич перебував у криївці із воїнами В'ячеславом Антонюком - "Матвієм" - та Антоном Мельничуком - "Гнатом". За однією з версій, Стекляр кинув усередину гранату, після вибуху якої не вижив ніхто. За іншою, Хасевич та воїни застрелились із власної зброї, спаливши всі документи. Згодом тіла повстанців вивезли в невідомому напрямку.

Зараз ви читаєте новину «Художника вбили пострілом у потилицю: дата». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути