середа, 18 жовтня 2023 10:36

Християнську святиню вщент зруйнували

Християнську святиню вщент зруйнували
Сучасний Храм Гробу Господнього поділений між шістьма конфесіями християнської церкви. Фото: ttp://www.old-picture.com

Християнську церкву "Гробу Господнього" в Єрусалимі18 жовтня 1009-го повністю зруйнував халіф Фатимід Аль-Хакім бі-Амр Аллах.

Вшановувати місце розп'яття, поховання і воскресіння Ісуса Христа почали ще перші християни. Тоді воно було ще за міською межею Єрусалима. Споруджена церква 335 року. Руйнувалася декілька разів – 614, 1009, 1244 років.

Церкву на місці Гробу Господнього закладено Святою Єленою. До складу храмового комплексу ввійшли ймовірне місце Голгофи і місце обретіння Животворного хреста. Храмовий комплекс існував без суттєвих змін до загарбання 614 року Єрусалима перським царем Хосровом ІІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Французький король вилікувався у Єгипті

"Безумний правитель" Халіф Аль-Хакім 1009-го запровадив масові вбивства і винищення християн Єрусалима, руйнував християнські храми. Зруйнував вщент і Храм гробу, переслідував християн. У середині XII ст. хрестоносці з розмахом відбудували храм у величавому романському стилі, надавши йому зовнішнього вигляду, за яким він відомий і дотепер.

Сучасний Храм Гробу Господнього поділений між шістьма конфесіями християнської церкви, є однією з найвідвідуваніших святинь християнства.

В фортеці Ель-Мансура біля Каїра 8 лютого 1250 року армію християн вщент розбили. В полон до мусульман потрапив король Франції Людовик IX з двома братами. Cьомий хрестовий похід закінчився поразкою християн.

Єгипет залишається осередком ісламу, а Людовік IX за 20 років йде у Восьмий, останній хрестовий похід, в якому і помирає.

Зараз ви читаєте новину «Християнську святиню вщент зруйнували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути