Ексклюзиви
понеділок, 22 січня 2024 13:10

У джунглях натрапили на старовинний храмовий комплекс

У джунглях натрапили на старовинний храмовий комплекс
Ангкор-Ват мандрівник знайшов випадково у джунглях. Фото: meditationtour

Французький мандрівник Анрі Муо 22 січня 1861 року виявив в джунглях Камбоджі гігантський індуський храмовий комплекс Ангкор-Ват. Споруду, присвячену богу Вішну, звело у ХІІ столітті місцеве населення часів Кхмерської імперії за наказом правителя Сур'явармана. За його задумом, храмовий комплекс мав повністю відтворювати світ богів, куди останній хотів потрапити після смерті. Слово "Ангкор" в перекладі означає місто, а Ват – храм.

"Цей храм, зведений якимсь давнім Мікеланджело, може посісти почесне місце серед найкрасивіших будівель світу. Це грандіозніше за все, що нам залишили Греція чи Рим", - пише в книзі "Подорожі по Сіаму, Камбоджі та Лаосу" Анрі Муо (1826-1861). У центрі величезного комплексу розташований храм заввишки 30 м. В храмі розміщено 1532 колони. Довгий період був прихований у гущавині джунглів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Художник чотири роки розписував стелю храму

Учені дійшли висновку, що сам храм було побудованой років за 35. Хоча більшість таких споруд світу в ті часи будувались упродовж 200-300 років. Вважається, що свого часу храмовий комплекс було виконано за схемою - "місто-в-місті".

В проєкті храмового комплексу брали участь сотні тисяч людей. Під час будівництва було викопано майже 1,5 млн куб. м ґрунту та піску. Навколо Ангкор-Ват - величезний рів. Його внутрішній периметр складає близько 4 км, а ширина становить 200 м. Незвичайна форма помітна навіть з космосу. Археологічна пам'ятка взята під егіду ЮНЕСКО. Храмовий комплекс вважається одним із чудес світу, яке варто побачити наживо.

У Сікстинській капелі в Римі 30 жовтня 1512 року урочисто відкрили розпис стелі, який виконав скульптор і художник Мікеланджело (1475-1564).

Зараз ви читаєте новину «У джунглях натрапили на старовинний храмовий комплекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути