пʼятниця, 02 лютого 2018 11:00

Гітлер не вірив у перемогу своєї армії під Сталінградом

Гітлер не вірив у перемогу своєї армії під Сталінградом
Червоноармієць із термосом для доставки їжі на передову Фото: Історична Правда

2 лютого 1943 року під Сталінградом здалася північна група німецьких військ під командуванням фельдмаршала Паулюса. Перемога під Сталінградом кардинально змінила хід подій у 2-й Світовій війні. У великому протистоянні на Волзі з обох боків брали участь по 2 мільйони осіб, 2 тисяч танків, і до 25 тисяч гармат і мінометів, а також понад 2 тисячі літаків. У результаті контрнаступу Червоної Армії ворог зазнав поразки, якої не бачив з самого початку Другої світової війни.

Влітку 1942 року за наказом Адольфа Гітлера німецькі війська почали наступ на південній ділянці радянсько-німецького фронту з метою виходу до нафтових районів Кавказу і родючих земель Нижнього Поволжя і Дону. Для наступу на Сталінград із складу армій групи "Б" була виділена 6-а армія генерала Фрідріха фон Паулюса, що складалась із 17 дивізій, підтримуваних 1200-и літаками. Радянське командування для захисту сталінградському напрямку виділило зі свого резерву три армії, а 12 липня було створено Сталінградський фронт.

Німецька мотопіхота місяць долала степи. Початком бойових дій вважається 17 липня 1942 року - в хуторах на захід від Дону. В кінці серпня німецькі частини нарешті прорвалися до Сталінграду. 23 серпня люфтваффе завдало масованого авіаудару, який знищив кількадесят тисяч цивільних громадян і половину будинків у місті, перетворивши арену майбутніх бойових дій на купу руїн. В цей же день перший німецький підрозділ вийшов до Волги. Сталінград був промисловим центром Півдня Росії - тут розташовувалися металургійний комбінат "Красний Октябрь" і артилерійський завод "Барикади". Епіцентром кривавих боїв став Мамаїв курган - "висота 102,0 м", пагорб над містом, з якого було видно весь Сталінград.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Друкарську машинку, на якій був надрукований наказ про капітуляцію німців під Сталінградом, покажуть у музеї

Гітлер відступати від Сталінграду не хотів. Без палива, боєприпасів і продуктів, без авіаційної підтримки Шоста армія німців була приречена. Гітлер вже і сам не вірив у перемогу своєї армії під Сталінградом, навіть порекомендував Паулюсу вчинити самогубство і не здаватися. Вранці 31 січня 1943 року Фрідріх Паулюс разом зі своїм штабом здався в полон. 2 лютого його армія перестала існувати. Цей день вважається кінцем Сталінградської битви. Ущент зруйноване місто пропонувалося залишити як музей, але його відбудували. У складі військ Сталінградського фронту було кількадесят тисяч українців. 112 людей отримало за участь у битві звання Героя Радянського союзу, 15 із них - українці.

За останніми даними, радянські війська втратили близько 1,15 млн людей, з них близько 480 тисяч - мертвими. Німці і союзники втратили близько 850 тисяч, із них 150 тисяч - мертвими. Ще близько 100 тисяч німців померло у полоні.

Зараз ви читаєте новину «Гітлер не вірив у перемогу своєї армії під Сталінградом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути