Ексклюзиви
четвер, 17 жовтня 2019 11:30

Гарматну гільзу із документами УПА викопали на подвір'ї

Гарматну гільзу із документами УПА викопали на подвір'ї
Серед документів знайшли листівку із фотографією Степана Бандери Фото: 5.ua

Родина з Тернополя виявила гарматну гільзу із документами УПА на власному подвір'ї. "Капсулу" помітили під час копання траншеї екскаватором.

Серед знахідок світлина Степана Бандери, старі газети, рукописні пропагандистські матеріали повстанців. У паперах виявили марш українських націоналістів і календар УПА за 1942-й із позначенням усіх українських свят, символічних дат. Також імена тих, хто загинув у боротьбі за Україну, передає 5 канал.

Господиня Мирослава Салюк розповідає, що земельна ділянка належала її діду, який був головою села. Радянська влада позбавила його посади, конфіскувала майно та відправила із родиною на Донбас. Жінка припускає, що саме він влаштував дану схованку.

Знайдені документи передали до державного архіву Тернопільської області. Там спробують реставрувати папери та встановити автора рукописів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Його боротьба надихнула тисячі патріотів" - презентували відео про Бандеру

Невідомі документи УПА, знайдені нещодавно у Стратинських лісах на Івано-Франківщині, передали до Центру досліджень визвольного руху. Документи датуються 1945-1946-ми. Це звіти підпілля та підрозділів УПА західноукраїнських областей і Закерзоння, пропагандистські матеріали польською мовою. Всередині знайшли також підпільні гроші та боргові розписки.

Зараз ви читаєте новину «Гарматну гільзу із документами УПА викопали на подвір'ї». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути