Ексклюзиви
середа, 17 липня 2019 08:20

Місто штурмували місяць

Місто штурмували місяць
У XVII столітті Азов запорожці намагалися захопити кілька разів. Ілюстративна картина

Козацько-московські сили 17 липня 1696 року взяли турецьку фортецю Азов - на лівому березі ріки Дон, за 8 км від впадання її в море.

У XVII столітті Азов запорожці намагалися захопити кілька разів. У 1634 рік Івана Сулими взяв куткову вежу міста, але мури вежі обвалилися, і камені засипали вхід до укріплення. В цьому поході на Азов окрім запоріжців брали участь і донські козаки, а гетьман Сулима зимував на Дону. Є також відомості й про морські походи запоріжців на Азов 1615 року.

Азов розташований на лівому березі ріки Дон, за 8 км від впадання її в море. Місто мало замкнуту фортечний мур загальним обводом в 1560 м. Азов складалося з трьох міст: власне Азов, Тапрагалов і Ташкалов. Фортечні стіни нараховували 11 башт, міста були розділені між собою стінами. З боку Дона стіна досягала 26 м.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Із голів вбитих татари спорудили дві вежі

У 1694 році Петром Першим вирішено відновити активні бойові дії із турками і нанести удар не по кримським татарам, а по турецької фортеці Азов. Видано указ царя, за яким холопи, які вступали до війська, отримували свободу. Сухопутна армія збільшилася вдвічі, досягнувши 70 тис. осіб. У неї також увійшли запорізькі і донські козаки.

16 липня завершено підготовчі роботи облоги Азову. 17 липня 1500 донських і частина запорізьких козаків самовільно увірвалися в фортецю і засіли в двох бастіонах. 19 липня після тривалих артилерійських обстрілів, гарнізон Азова здався.

Найбільший сухопутний бій між військами Генуезької Республіки і татарами Кримського улусу Золотої Орди відбувся 22 червня 1434 року біля поселення Солхат – сучасне місто Старий Крим на сході півострову Крим. Війська Генуї були розбиті татарськими військами хана Хаджи I Герая.

Зараз ви читаєте новину «Місто штурмували місяць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути