Ексклюзиви
вівторок, 25 лютого 2020 14:05

Фермер виявив залишки загадкового міста

Археологи виявили залишки невідомого давнього міста на ділянці Туркмен-Карахоюк, що на півдні Туреччини. Воно існувало з 1400-го до 600 року до н.е. Припускають, що жителі перемогли та завоювали Фрігійське царство, яким правив цар Мідас, відомий своїми безмежними багатствами.

На руїни поселення натрапили за допомогою місцевого фермера, який розповів ученим, що бачив великий камінь із дивними написами в одному з іригаційних каналів. Археологи одразу кинулися на його пошуки, розшифрували та встановили походження, повідомляє Phys.org.

Напис на стелі виконали лувійською мовою. Вона була поширена в регіоні в період бронзової та залізної доби. Сам камінь датують VIII ст. до н.е. Текст розповідає, що цар Хартапу переміг у бою Фрігійське царство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Обличчя застигло у часі: розкопали стелу, якій 5 тис. років

Припускають, що земля, де нині Туркмен-Карахоюк, була місцем розташування столиці загадкового давнього царства. Площу поселення оцінюють у 300 га, що зробило б його одним із найбільших стародавніх міст Туреччини. У землі виявили різні побутові речі з глини.

Назви царства та міста поки що невідомі, але відкриття уже називають революційним.

Автор: James Osborne
  Стела із написом про перемогу загадкового царства над Фрігією
Стела із написом про перемогу загадкового царства над Фрігією
Археологи виявили руїни міста, знищеного хеттами близько 3,5 тис. років тому, на теренах сучасної Туреччини. Воно розташовувалося на головному торговельному шляху між Месопотамією та Середземним морем. Знахідки вказують на те, що поліс був процвітаючим і багатим. При цьому припинив своє існування у вогні всього за 1 день внаслідокі ворожого набігу величезного війська.
Зараз ви читаєте новину «Фермер виявив залишки загадкового міста». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути