вівторок, 16 жовтня 2018 13:03

Єпископа автокефальної церкви розстріляли у лісі

Єпископа автокефальної церкви розстріляли у лісі
Володимира Самборовського розстріляли у Биківні. Фото: "Музейний простір"

Архієпископа Української Автокефальної Православної Церкви Володимира Самборовського 16 жовтня 1937-го розстріляли співробітники НКВС у Биківнянському лісі.

Релігійний діяч українізовував церковні парафії, був настоятелем собору Різдва Богородиці у Житомирі, виконував обов'язки округового єпископа.

У вересні 1926-го під тиском місцевої влади був змушений залишити Житомир і переїхати до Глуховв. Став єпископом Глухівським і Конотопським. Зазнав постійних утисків з боку органів радянської влади та органів НКВС за відстоювання інтересів незалежної української церкви.

1929-го заарештований, деякий час перебував у в'язниці. Після ліквідації Української Автокефальної Православної Цервки продовжував служіння, обслуговував Вінницьку єпархію.

1930-го почав відновлювати УАПЦ, але без назви автокефалія. Клопотав про відкриття нових храмів для близько 300 парафій, які залишилися вірні Українській Автокефальній Православній Церкві.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поет Василь Симоненко знайшов у Києві місця поховань розстріляних НКВС

1935-го владика Володимир повернувся до Києва, але зазнав утисків з боку радянської влади та був змушений оселитися у Білій Церкві. Збирав там підписи на відкриття нових парафій, здійснював таємні відправи.

У січні 1937-го звертався до ВУЦВК з проханням дозволити взяти на себе організацію Української православної церкви. У червні того ж року його як архієпископа Київського, останнього очільника УАПЦ, заарештували та ув'язнили.

"Каратель, який стане жертвою терору" — архів СБУ показав матеріали слідства та особисті документи працівників НКВД, що на початках були організаторами і виконавцями операцій "Великого терору", а згодом самі стали його жертвами.

Зараз ви читаєте новину «Єпископа автокефальної церкви розстріляли у лісі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути