Ексклюзиви
четвер, 04 травня 2023 11:04

Друзі викупили Шевченка з кріпацтва

Друзі викупили Шевченка з кріпацтва
1838-го Тарас Шевченко став учнем Петербурзької академії мистецтв. Ілюстрація: Автопортрет Тараса Шевченка

В Царському Селі під Петербургом 4 травня 1838-го викупили із кріпацтва художника і поета Тараса Шевченка.

Син кріпаків Тарас Шевченко вчився малярству у місцевих дяків і малярів. Його пан Павло Енгельгардт віддав хлопця в науку до петербурзького живописця Василя Ширяєва. Знайомий художника Іван Сошенко познайомив Тараса із земляками - письменником Євгеном Гребінкою, художником Аполлоном Мокрицьким, професором Василем Григоровичем. Професор обіймав високу посаду в Петербурзькій Академії мистецтв. Вмовив Тараса подати малюнки до Товариства заохочення художників. Їх високо оцінили, але кріпаки не могли навчатися у вищих навчальних закладах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Перше видання "Кобзаря" вийшло проти волі автора

Художник Карл Брюллов хвалив рисунки та вірші Шевченка і хотів викупити його. Пан Енгельгардт назвав ціну - 2500 руб - ця сума еквівалентна 45 кг срібла. Вихователь наслідника престолу цісаревича Олександра, пан Жуковський попросив Брюллова написати з нього портрет. Хотів розіграти його в приватній лотереї серед членів царської родини. Лотерейні квитки по 300–400 руб. купили імператриця, царівни, спадкоємець престолу. Портрет Жуковського дістався цариці Олександрі Федорівні.

Від царської сім'ї одержали 1000 руб. Цих грошей було недостатньо для викупу Шевченка. Брюллов, Жуковський, Венеціанов та Юлія Баранова започаткували збір коштів. Гроші пожертвували десятеро друзів Шевченка. Суму зібрали і передали Енгельгардту. Відпускну Шевченку вручив Василь Жуковський через три дні після лотереї. Через місяць Шевченко став учнем Петербурзької академії мистецтв.

Поет і художник Тарас Шевченко народився 9 березня 1814-го у селі Моринці - нині Звенигородський район на Черкащині. Його батьки були кріпаками. Крім Тараса мали ще 6 дітей. 1823-го померла мати Катерина, а через 2 роки батько Григорій. Щоб вижити, Тарас пішов наймитувати.

Зараз ви читаєте новину «Друзі викупили Шевченка з кріпацтва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути