Ексклюзиви
середа, 01 листопада 2023 10:40

Дружині сказали, що засудили - чекісти вбили українського поета

Дружині сказали, що засудили - чекісти вбили українського поета
Степана Бена розстріляли у 1937-му. Дружині повідомили, що засланий без права листування Фото: uamoderna.com

Українського вчителя та поета Степана Бендюженка - Бена розстріляли чекісти 1 листопада 1937-го. Дружині Анастасії повідомили, що засуджений на 10 років без права листування.

Друкувався як член Спілки селянських письменників "Плуг". Перша і єдина збірка віршів "Солодкий світ" вийшла у 1929-му.

Того ж року чоловіка арештували вперше. Звинуватили у агітації проти колективізації, "мотиви якої прослідковувались у творах". Також додали зв'язок із неіснуючою "Спілкою визволення України". Тоді чекісти намагалися згорнути українізацію та обґрунтувати погром української інтелігенції. По справі проходили видатні академіки, колишні члени Центральної Ради та інші близькі до них особи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сфабрикована справа Спілки визволення України нараховувала 237 томів

Заслання відбував 3 роки на півночі Сибіру. Вдруге Бена арештували 1937-го в часи Великого терору. Звинуватили в участі у "контрреволюційній націоналістично-повстанській диверсійній організації, що ставила за мету повалення Радянської влади і реставрацію капіталізму", - зазначає Україна модерна.

За однією версією вирок виконали в Черкасах. За іншою чоловіка перевели до Київської тюрми НКВС де й здійснили фатальний постріл. Тіло разом з багатьма іншими жертвами Сталінського терору вивезли до Биківнянського лісу.

Дружина дізналася про смерть чоловіка лише 1943-го. Повідомили, що "помер на засланні від бронхопневмонії". Весь цей час родина носила передачі.

29 жовтня 1900 року в селі Лозуватка Шполянського району на Черкащині народився поет Степан Бен. Справжнє прізвище - Бендюженко. Був репресований за "солодку" і "гірку" любов до України. Встиг видати лише одну збірку віршів "Солодкий світ".

Зараз ви читаєте новину «Дружині сказали, що засудили - чекісти вбили українського поета». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути