пʼятниця, 28 лютого 2020 15:27

Довели до зубожіння і змусили радіти мінімальним здобуткам - історик

Довели до зубожіння і змусили радіти мінімальним здобуткам - історик
Колективізація знищила українське село. Фото: old.uinp.gov.ua

Колективізація 1920-1930-х років знищила українське селянство як окрему суспільну групу. Перетворила людей із заможних фермерів на бідних колгоспників, сільський пролетаріат.

"Селяни втратили економічну самостійність, почали залежати від місцевої влади, - говорить Gazeta.ua історик Володимир Тиліщак. - Працювали на міфічні трудодні і фактично опинилися у становищі кріпаків. Навіть не мали права отримати паспорти. Частина суспільства досі не може відійти від радянського укладу життя. Це стосується не лише селян, а й містян. На заводах була подібна ситуація. Людей довели до зубожіння, а потім змусили радіти мінімальним здобуткам. Ніби влада робить усе для їхнього блага. Саме на залишок такого совкового менталітету робить ставку Росія у своїй збройній та інформаційній агресії".

Науковець називає колективізацію однією з передумов Голодомору. Комуністична влада отримала можливість відібрати в людей усе, вони стали заручниками режиму:

"Села занепали. До початку колективізації Радянський Союз масово експортував сільськогосподарське збіжжя. Це було одним із основних товарів на продаж за кордон. 1935 року експорт зерна припинили. Аж до кінця 1980-х влада складала продовольчі програми, бо ніяк не могла забезпечити зерном власне населення. Нам треба більше вивчати історію, поглиблюватись у конкретику. Перш за все треба змінити думку про колективізацію. Про неї згадують як про природний процес. Насправді то була війна комуністичного режиму проти народу. Хотіли перетворити людей на покірні гвинтики системи", - вважає Тиліщак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У селян почали відбирати землю

Антиколгоспні виступи засвідчують, що наш народ не хотів миритися із несправедливістю, боролися за право бути самостійними.

"Виступи селян проти колективізації у 1930-х можна порівняти із сучасними Майданами. Ті повстання - добрий приклад ненасильницьких протестів. Усе починалося з мітингів і блокування. Життя змушувало людей йти на такі міри. Вони не мали можливостей та ресурсів для збройного бунту. Але й мітингами вдавалося здобути перемогу над владою", - говорить історик.

Українські селяни 1930 року змогли на пів року зупинити колективізацію та повернути все своє майно. Проти колгоспів організували понад 5 тис. масових протестів по всій країні, чим налякали радянську владу.

Зараз ви читаєте новину «Довели до зубожіння і змусили радіти мінімальним здобуткам - історик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути