Ексклюзиви
середа, 27 січня 2021 01:13

Домашні побої і нещасні випадки - майже половина похованих у Середньовіччі мала переломи

Домашні побої і нещасні випадки - майже половина похованих у Середньовіччі мала переломи
Найменше травмованих виявилося на кладовищі біля давньої лікарні Фото: theguardian.com

Британські вчені дослідили кембриджські поховання датовані 1100-1530 роками та виявили багато свідчень насильницької смерті та травм.

Загалом фахівці проаналізували залишки 314 людей різного віку, похованих на приходському, монастирському кладовищах та на цвинтарі біля лікарні. Найбільше серйозних переломів кісток мали скелети людей, похованих на приходському цвинтарі - 44%. Там ховали переважно робітників та селян, життя яких було надважким. Значні травми отримували і монахи-августинці, поховані на монастирському кладовищі - 33%, повідомляє The Guardian.

Найменше травмованих виявилося на кладовищі біля давньої лікарні, що дивувало, адже за сучасними уявленнями саме там травмовані могли отримати допомогу. Втім, археологи пояснили, що в лікарні того часу лише допомагали бідним чи похилим людям із хронічними хворобами. Вона була більш схожою на притулок.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сприйняли за жертви епідемії - дослідники натрапили на 400 давніх гробниць

Науковці не виявили жодних травм, заподіяних холодною зброєю. Найчастіше переломи зустрічаються у чоловіків, однак характерні й для жінок. Так скелет однієї жінки мав зламану щелепу, що зажила. Зламаними були і її ребра та стопа. Припускають, що вона страждала від домашнього насилля.

Щодо августинців, то одного монаха вдарили по голові тупим предметом. Бандити також зламали йому руку, якою намагався захиститись. В іншого монаха були зламані шия, ноги та бедра. Вчені переконані, що його збив віз, адже травми характерні для людей, яких збила машина.

За словами дослідників це доводить, що у середньовіччі навіть духовенство не було захищеним від насилля та нещасних випадків.

Нещодавно археологи виявили понад 3 тис. артефактів на давньому англосаксонському кладовищі у Нортгемптонширі, Велика Британія. Роботи проводили перед будівництвом на тому місці житлового району.

Більшість знахідок виготовили у нашу еру, але серед них зустрічаються предмети віком щонайменше 4 тис. років. Із землі дістали 150 брошок, 75 браслетів, 15 перснів, тисячі намистин та предметів домашнього вжитку, зокрема посуд, кістяні гребінці та косметичні набори.

Зараз ви читаєте новину «Домашні побої і нещасні випадки - майже половина похованих у Середньовіччі мала переломи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути