Ексклюзиви
вівторок, 16 липня 2019 16:20

Дізналися, як доставляли каміння для Стоунхенджа

Дізналися, як доставляли каміння для Стоунхенджа
Каміння для побудови Стоунхенджу доставляли за допомогою саней та жиру Фото: artnet.com

Під час дослідження мегалітичної споруди Стоунхенджу вчені університету Ньюкаслу дійшли цікавих висновків. Вони переконані, що для транспортування масивних каменів на санчатах використовували свинячий жир.

Дослідники знайшли значні залишки жиру на черепках глиняного посуду. Його готували за 3,2 км від Стоунхенджа у поселенні Даррінтон-Воллс, на теренах сучасного графства Вілтшир. Саме тут жили люди, які будували споруду. Реконструкція черепків довела, що жир знаходився у посудинах, які більше нагадували відра, ніж столовий посуд, повідомляє Phys.org

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розкрили таємницю будівництва пірамід

Нині дослідники переконані, що величезні менгіри, з яких складається Стоунхендж, переміщали за допомогою людської сили. Експерименти показали, що камені висотою 8 м і вагою понад 2 т могли пересувати на санчатах силою 20-ти осіб. Колоди або сани змащували жиром для зменшення сили тертя.

За словами вчених, археологічні знахідки дають тільки частину загальної картини, тому необхідно шукати додаткові докази такого застосування свинячого жиру.

Знайшли камінь, який 1958-го винесли зі Стоунхенджа.

Його забрав до себе один із археологів, вирішивши допомогти з усуненням тріщини, яка утворилася. У результаті частина давньої пам'ятки пролежала в його будинку 60 років, і повернулася до рідного міста тільки 2018-го.

Зараз ви читаєте новину «Дізналися, як доставляли каміння для Стоунхенджа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути