Ексклюзиви
вівторок, 21 березня 2017 05:25

Давні статуї співали на світанку

Давні статуї співали на світанку
Колоси Мемнона. Фото: Ancient Origin

Колоси Мемнона - пара гігантських статуй, зроблених з каменю, могли "співали" на світанку. Вони розташовані в фіванського некрополі в Луксорі, Верхнього Єгипту.

Про це свідчать давні легенди, а також записи очевидців, повідомляє Ancient Origin.

Людям здавалося, що статуї стогнуть, свистять або співають. Почути цей стогін уважалося вдачею. Тому статуї часто відвідували стародавні мандрівники.

Статуї побудували в 14 столітті до нашої ери, за життя фараона Аменхотепа III. Цей період в історії стародавнього Єгипту відомий, як Нове царство.

Колоси мали стояти на вході в приміщення, де муміфікували фараона і бути своєрідними охоронцями. Сьогодні від статуй мало що лишилося, їх пошкодили розливи Нілу. Саме приміщення для муміфікації розібрали ще в давні часи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Археологи знайшли унікальну міні-мумію

Статуї почали "співати" після землетрусу, коли тріснула нижня частина скульптури. Учені пояснюють цей феномен тим, що через підвищення температури на світанку, роси всередині пористої породи випаровується. В результаті цього чується щось схоже на свист чи стогін.

Під час свого візиту, імператор Септимій Север вирішив відремонтувати розбиту статую, з'єднав дві половини. Це й знищило "спів" назавжди.

В Бленхеймскому палаці у Вудстоку, Англія знайшли давньоримський саркофаг. Його понад 100 років використовували, як грощик для квітів.

Зараз ви читаєте новину «Давні статуї співали на світанку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути