вівторок, 21 серпня 2018 13:11

"Це ганьба для СРСР" - опублікували документи про ставлення українців до окупації Чехословаччини

"Це ганьба для СРСР" - опублікували документи про ставлення українців до окупації Чехословаччини
"Це ганьба для СРСР" - опублікували документи, які свідчать про ставлення українців до "Празької весни"

До 50-річчя введення радянських військ у Чехословаччину українські архіви оцифрували документи, які показують ставлення людей до цієї події.

"Україну відвідує значна кількість туристів із Чехословаччини. При цьому вони допускаються різноманітних антирадянських висловлювань. Так деякі туристи заявляли: "Нам не подобається Радянський Союз, у Радянському Союзі немає демократії, тому що преса не висвітлює дійсного становища в країні та світі. Нам усе одно, де жити: за соціалізму, за капіталізму, за фашизму, аби жити добре. А це може бути лише за приватної власності"", — йшлося в повідомленні КДБ на адресу ЦК КПУ від 1 серпня 1968 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фото, як виглядала Чехословаччина після вторгнення СРСР 46 років тому

Органи держбезпеки фіксували загальні повідомлення про політичну обстановку в Чехословаччині, ставлення до "Празької весни" українців, реагування населення УРСР на вторгнення Радянської армії в Чехословаччину, повідомлення про опір чехів і словаків радянським військам, інформацію про настрої військовослужбовців Радянської армії, які служили в частинах, що відправлялися в Чехословаччину.

"Архівні документи допомагають скласти уявлення про те, як радянський тоталітарний режим бачив феномен чехословацької "Празької весни" і чим керувалися керівники Союзу, здійснюючи військову інтервенцію в Чехословаччину. Події 1968 року, на жаль, повторились у 2014 році, коли російські війська здійснили вторгнення в Україну, щоб не допустити її виходу з під російського контролю. Цілі та методи ідентичні", - сказав директор Архіву СБУ Андрій Когут.

Люди порівнювали вторгнення Радянської армії з гітлерівською окупацією 1939 року.

"Радянський Союз здійснив пряму агресію. Уряд Чехословаччини заарештований. Всі ці дії — ганьба для СРСР. Для видимості ввели війська й інші країни. Звернення групи діячів до урядів, а також діячів Чехословаччини до соціалістичних країн сфабриковано", - фіксували співробітники КГБ.

Протягом 21 серпня - 12 вересня 1968 року КГБ зафіксував 303 випадки висловлювань проти введення союзних військ у Чехословаччину.

В Україні виявили 1781 листівку, напис і лист із критикою влади протягом 1968-го. Тоді за "антирадянську агітацію" засудили 10 осіб і ще 55 — наступного року.

З колекцією документів КДБ про "Празьку весну" можна ознайомитися за посиланням.

21 серпня 1968 року Радянський Союз ввів війська у Чехословаччину. Агресію СРСР викликали демократичні реформи, які проводилися компартією Чехословаччини під керівництвом Александера Дубчека.

Зараз ви читаєте новину «"Це ганьба для СРСР" - опублікували документи про ставлення українців до окупації Чехословаччини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути